Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alicia Vikander vann en Oscar

Alicia Vikander vinner en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin insats i filmen "The Danish girl".
– Tack så mycket för det här otroliga erkännandet, säger hon. Den svenska skådespelerskan var märkbart rörd när hon gick upp på scenen och höll sitt tacktal (TT).

Den svenska skådespelerskan var märkbart rörd när hon gick upp på scenen och höll sitt tacktal. Levererat till största del på engelska smög hon in "tack alla ni där hemma" på svenska under livesändningen.

– Wow, tack så mycket Oscars-akademin för det här otroliga erkännandet. Tack så mycket för ert stöd och er tro på mig, sade hon.

Hon fortsatte att tacka de inblandade i filmen och speciellt medspelaren Eddie Redmayne.

– Tack Eddie för att du varit den bästa skådespelarkollegan, jag hade inte klarat detta utan dig, du förbättrade min insats.

Hon riktade även tack till nära och kära.

– Jag vill tacka mina vänner, alla ni där hemma, och mamma och pappa, tack för att ni givit mig tron att allt kan hända.

Oerhört hedrad

Efter det att hon tagit emot priset fick TT en pratstund med stjärnan.

Vad betyder detta för dig personligen och för din karriär?

– Oscarsgalan är ett firande av film och människorna bakom det, så jag är oerhört hedrad över att vara inbjuden och för att få vara en del av detta ikväll. Det är större än något jag kunnat drömma om. Hemma hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få göra filmer på engelska, eller att man kunde göra det. Om jag bara kan få fortsätta att jobba vore det jättebra, säger Alicia Vikander till TT.

Glada trots utebliven Oscar

Däremot blir det ingen Oscar till Eva von Bahr och Love Larson som nominerats i klassen bäste makeup och hår för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Statyetten gick i stället till teamet bakom "Mad Max: Fury road".

– Det känns helt fantastiskt ändå, säger Love Larson till TT. Det är helt otroligt, det är underbart att se vårt jobb i den här salongen med alla filmstjärnor. Vi visste att Mad Max skulle vinna, de är så pass bra. Vi är absolut inte ledsna, vi är glada och hedrade över att vi är här.

Vad betyder detta för karriären?

– Ingen aning, det är bara underbart och härligt. Nu står jag i en bar bredvid Christian Bale och dricker champagne och tittar på tv. Det är så stort.

Var bär det av i natt?

– Efter galan åker vi till Governor's Ball och sedan vidare till Elton Johns Oscarsparty, som vi tydligen är bjudna till, säger han.

Årets Oscar för bästa regi går till Alejandro Gonzalez Iñárritu för filmen "The revenant". Han vinner därmed priset för bästa regi för andra året i rad. Leonardo DiCaprio gjorde bästa manliga huvudroll i samma film.

Priset för bästa kvinnliga huvudroll går till Brie Larson för insatsen i filmen "Room".

Bristande mångfald

Värden Chris Rock öppnade den 88:e Oscarsgalan med att kommentera bristen på mångfald bland de nominerade, som varit en het potatis under försnacket.

– Välkommen till den 88:e upplagan av Oscarsgalan, även kallad "The white people choice awards", sade han. Det är tur att värdarna inte nomineras, då skulle jag inte ens vara här, sade han.

Samtliga 20 av de som i år tävlar i de främsta skådespelarkategorierna är vita och bland de nominerade för regi och manus finns inte en enda kvinna.