Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alicia Vikander snart på Oscars röda matta

Röda mattan till galornas gala rullas snart ut i Hollywood – svenska Alicia Vikander är en av alla celebriteter som får beträda den. Där inne i Dolby Theatre har hon chansen att knipa en Oscarstatyett. Men något tacktal är inte skrivet.
– Nej, jag har inte förberett något tal. Men jag vet så väl vilka människor som har gett mig möjligheten att göra den här filmen. Det är lätt att få upp namn i huvudet på folk som jag verkligen skulle vilja tacka, säger Alicia Vikander till TT.

Hon är nominerad till bästa kvinnliga biroll i "The Danish girl" när den 88:e upplagan av världens mest kända filmevenemang – Oscarsgalan – hålls i Los Angeles den 28 februari.

"Här kommer jag aldrig at vara igen" tänkte Alicia Vikander när hon fick chansen att vara med på Oscarsgalan för tre år sedan. Hon passade på att njuta av allt.

– Det är helt galet att jag ska på den galan. Jag var där med regissören Nikolaj från "A royal affair" för tre år sedan, och jag minns att vi nästan gick runt och kramade väggarna av fascination, säger Alicia Vikander.

Nu får hon en ny chans att spana på filmvärldens mest lysande stjärnor. Samtidigt tillhör hon den exklusiva skara som ens är i närheten av att vinna en Oscar.

– Totalt surrealistiskt, konstaterar hon.

I fjol vann det brittiska skådespelarundret Eddie Redmayne en Oscar för huvudrollen i "The theory of everything". Nu är både Redmayne och Vikander Oscarsnominerade för sina insatser i "The Danish girl".

Hur firade ni?

– Mejlväxling, säger Redmayne med ett skratt.

– Det märkliga i våra liv är att vi först arbetar intensivt tillsammans och sedan plötsligt befinner oss på vitt skilda håll. Jag arbetade med en JK Rowling-film och hon med Bourne-filmen. Vi var i olika länder när Oscarsnomineringarna kom, så det blev några mejl _ med många utropstecken, fortsätter han.

På sistone har stjärnskottet Alicia Vikander fått vänja sig vid att prestigefyllda nomineringar och priser haglar över henne. Förutom Oscars- och Golden Globe-nomineringar har hon tagit hem såväl en Critics Choice Award som en Screen Actors Guild Award för bästa kvinnliga biroll i "The Danish girl".

– All form av bekräftelse så här tidigt i karriären tar jag som en klapp på axeln om att jag är på rätt väg. Jag är så glad att folk gillar berättelserna som jag är med och förmedlar. Målet är att fortsätta vara med i sådana berättelser, säger Alicia Vikander.