Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice Babs är död

Annons

En av Sveriges största jazzsångerskor är död. Alice Babs avled på tisdagen, 90 år gammal.

Elvis och Beatles kan slänga sig i väggen, det var Babs som banade väg för den svenska ungdomskulturen, säger filmaren och mångårige vännen Lasse Zackrisson.

Äppelkäck men med båda fötterna stadigt i jazzens mylla. Alice Babs var en av Sveriges mest framstående jazzsångerskor, men hade även schlager och barnvisor på sin repertoar. Hon slog igenom som swingsångerska i filmen "Swing it, magistern!" 1940 och medverkade sammanlagt i omkring 20 musikfilmer. På 50-talet var hon en av medlemmarna i trion Swe-Danes, och det var under deras USA-turné, inklusive ett framträdande i "Ed Sullivan show", som hela världen fick höra talas om henne.

Under sin karriär samarbetade Alice Babs med namnkunniga musiker, såväl svenska som utländska, såsom Povel Ramel, Charlie Norman och Duke Ellington.

Man blir inte uppmärksammad av Duke Ellington för ingenting. Om jag får välja är Alice Babs, Monica Zetterlund och Brita Borg i en ohelig ordning Sveriges bästa sångerskor. De hade mest karaktär och utstrålning av alla - och Alice Babs var den som hade störst musikalisk schvung och kunde uttrycka sig bäst, säger musikproducenten och radioprofilen Stefan Wermelin.

Den folkkära sångerskan drabbades av en stroke 2012, och i fjol kom beskedet att hon led av Alzheimers sjukdom. Och det var just demenssjukdomen som blev för mycket för Alice Babs. Hon avled lugnt och stilla på ett demensboende i Stockholm.

Hon avled på grund av sin Alzheimer. Det var inte dramatiskt, hon har ju som bekant varit sjuk i flera år. Familjen var tillsammans med henne, och är glada över att ha fått vara med henne under hennes sista timmar. Hon hade de närmaste omkring sig in i det sista, säger Thomas Bodström, Alice Babs advokat.

Lasse Zackrisson, som gjorde dokumentären "Naturröstens hemlighet" om Alice Babs 2008, säger:

Jag har känt henne i 40 år, och är fullkomligt bestört. Hon hade ett så fantastiskt liv, och det är tråkigt att det slutade som det gjorde. Jag hade hoppats på att få träffa henne en sista gång, detta är så väldigt sorgligt.

Han syftar på den kontrovers som följde på SVT-dokumentären "Alice Babs förlorade rättigheter", där journalisterna Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman driver tesen att den demenssjuka sångerskan inte fick träffa sina vänner. Familjen reagerade starkt på dokumentären, och anmälde programmet till Granskningsnämnden i början av året.

Lasse Lönndahl samarbetade med Alice Babs vid flera tillfällen, bland annat i filmen "Det svänger på slottet" 1959.

Hon var en väldigt musikalisk och trevlig människa att ha att göra med. Hon var alltid så positiv. Vi träffades senast för några år sedan, vi umgicks en del, för vi hade väldigt bra kontakt med varandra, säger han.

Lönndahl vittnar om den stjärnstatus Alice Babs hade redan i unga år

Swe-Danes-epoken var underbar - men Alice stod bra för sig själv. Jag gick och fick hennes autograf när hon gjorde "Swing it magistern!" på film. Jag var fem år yngre och hon var stjärna.

Stefan Wermelin understryker Alice Babs betydelse för svensk musik.

Hon har betytt enormt mycket eftersom hon är en av de mest tekniska sångerskor vi har haft. Hon hade det perfekta instrumentet som kunde göra precis det hon ville.

Mer läsning

Annons