Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgsjö såg satsar miljoner – "Det är nödvändigt för att klara konkurrensen"

Anrika Älgsjö såg startade för ungefär 125 år sedan i Nordingrå.
Men det betyder inte att man vilar på gamla meriter. Det lilla sågverket har just avslutat en investering i nya torkar för fem miljoner kronor.
– Vi försöker hela tiden hänga på med den modernaste tekniken. Det är nödvändigt om vi ska klara konkurrensen och kundernas krav på kvalité, säger Jörgen Törnqvist.

Tillsammans med sin bror Åke är han ägare till familjeföretaget.

– Investeringen består i att vi utökat med ytterligare två torkkamrar som kan ta 100 kubikmeter vardera. De sex vi hade tidigare tar 60 kubik.

Med den utökade kapaciteten för torkning får man ett jämnare produktionsflöde över året och inte så stora lager som man får periodvis i dag.

Torkarna ger också möjlighet till utökad produktion på sikt om det blir aktuellt. Dessutom ger den nya satsningen ökade kvalitet med rätt fuktighet.

Älgsjö såg har inget eget hyvleri utan säljer de sågade virket vidare till ett tiotal hyvlerier i landet.

– Merparten av virket går sedan på export. Råvaran köper vi lokalt av skogsägareföreningar och bolag, med en policy att det ska komma från en radie av högst tio mil.

Åke och Jörgen Törnqvist är fjärde generationen som driver sågverket, som har tolv anställda.

– Det började egentligen med en kvarn i Nordingrå som drevs av vattenkraft, företaget hade dämningsrätt i två sjöar. Sedan byggdes den första sågen som också drevs med vattenkraft.

Med åren följde mängder av moderniseringar till dess hela sågverket 1993 flyttades från Älgsjö till Ullånger, där Ässja såg ursprungligen låg. Men man behöll ändå varumärket Älgsjö såg.

– Varumärket är viktigt för oss, dessutom tycker vi det är speciellt med historiken bakom sågverket.

Blir det en femte generation som tar över längre fram?

– Vi hoppas på det. Det finns i tänkbara efterträdare som visat en del intresse.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.