Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Algblomning upptäckt i Härnösands dricksvattentäkt

Alger, som kan vara giftiga, har blommat i Bondsjön väster om Härnösand.
Den sjö som är vattentäkt för Härnösands kommun.
Hemab anser att det är ofarligt att dricka vattnet.

– Upptäckte gjordes i närheten av den plats där vi har vår vattentäkt, säger Tobias Sjöstrand, chef för affärsområde Vatten, vid kommunägda Hemab.

Läs också: Gift på väg mot vattentäkt.

Upptäckten gjordes i fredags av en privatperson. Att personen hörde av sig är Tobias Sjöstrand tacksam för, även om man denna gång redan själva uppmärksammat problemen.

Han räknar med att det rör sig om någon typ av alger. Hemab har tagit prover för att reda ut vad det faktiskt handlar om för typ av förorening i vattnet.

Och att detta kan ha göra med det väderläge som råder. Han känner inte till något tidigare fall av algblomning i sjön under oktober månad.

Läs också: Drickvattnet kontrolleras dåligt

Bondsjön är en vattentäkt för Härnösands dricksvatten, men enligt Tobias Sjöstrand har det inte varit något problem att dricka vattnet.

– Vi kan konstatera att det här handlar om en väldigt begränsad förekomst av alger. Den påverkar inte vår råvattentäkt. Skulle det mot förmodan komma med några rester av alger i råvattenintaget så har vi dessutom flera reningssteg i vattenverket som renar bort det, säger Tobias Sjöstrand.

Läs också: Forskare: Dricksvattnet kräver skydd

Under helgen har spåren från algblomningen försvunnit från Bondsjön.

Hemab levererar flera miljoner liter om dagen. Vattnet i Härnösand kommer från källsjöar i trakterna av Roten på gränsen mot Medelpad.

För att bevara vattentillgångarna arbetar Hemab med att säkra skyddet för vattentäkterna och uppgradera processen vid produktionen av dricksvattnet. Provtagning sker löpande för att försäkra sig om att vattnet håller hög kvalitet.

För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.