Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algblomning bakom mystisk älgdöd?

Annons

Skånes tredje största sjö Immeln har i höst uppvisat skyhöga värden av blågröna alger. Gifterna kan vara en orsak till den mystiska älgdöden i nordöstra Skåne och Blekinge.

Det tror Agne Andersson, projektledare för Rädda Immeln och lärare på Naturbruksgymnasiet i Osby.

Vattenprover från Immeln hade flera hundra gånger högre halt av cyanobakterier än andra insjöar med algblomning, rapporterar Kristianstadsbladet. En hund som dricker av vattnet kan dö inom några timmar.

Andersson ska nu kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt om upptäckten, rapporterar Kristianstadsbladet. Sjön Immeln sträcker sig över Skånekommunerna Östra Göinge, Kristianstad och Osby samt Olofström i Blekinge.

Torsten Mörner, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala tror inte att älgdöden orsakats av alggiftet.

Nej, cyanobakterier verkar akut. En hund, eller ett kreatur, som får i sig det drabbas nästan omgående av leverskador eller andra inre skador och dör. De sjuka älgarna lever längre men är kroniskt sjuka, säger han.

Mörner och hans medarbetare var nyligen på plats i Blekinge med mobila laboratorier för att söka orsakerna till den mystiska älgsjukan.

Men än har vi inte fastställt orsaken.

Algblomningen i Immeln var som värst förra veckan, då provet togs, men har nu avklingat, enligt Agne Andersson.

Enligt honom översteg halten cyanobakterier gränsvärdet med elva gånger. Han misstänker att orsaken är lågt vattenstånd och den ökade brunifieringen, det vill säga ökad mängd humus i sjöarna.

Efter rapporten om giftiga alger har Livsmedelsverket kopplats in eftersom 70 procent av dricksvattnet i Olofströms tas från Halensjön som ingår i samma vattensystem som Immeln. Nästa vecka ska vattenprover tas ur Halensjön, rapporterar P4 Blekinge.

Mer läsning

Annons