Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alfhild Agrells minne hedras i Härnösand

Det nya Alfhild Agrell Sällskapet uppmärksammar på fredag och lördag att det i år är 90 år sedan den store dramatikern från Härnösand dog.

De tre mest spelade dramatikerna i Sverige under 1880-1890-talen Alfhild Agrell, August Strindberg och Ann Charlotte Leffler var alla tre födda 1849. Alfhild Agrell var från Härnösand och August Strindbergs farfar var från Multrå.

Teatersällskapet Lilla Parken spelar Alfhild Agrells enaktare "En lektion" i Alfhild Agrell-salen på Sambiblioteket på fredag kväll. Efter föreställningen blir det samtal om pjäsen med skådespelarna.

På lördagen blir det ju först avtäckning på torget i Härnösand av en minnesskylt på det hus som nu står på platsen där Alfhild Agrells barndomshem låg.

Bland andra föreningen Gamla Härnösandspojkar har bidragit till skylten. Först blir det lite kulning av Lovisa Sandenskog och sedan tal av kommunalrådet Fred Nilsson samt trumpetfanfar av Samuel Mattson. Örjan Leek kommer att visa några bilder och berätta om tiden då det gamla Martinska huset låg där. Alfhild Agrells far Erik Johan Martin var konditor i Härnösand.

Sedan blir det samling på Säbrå kyrkogård med kransnedläggning vid Alfhild Agrells grav. Samuel Mattsson spelar trumpetsolo av "Abide with me". Farrah Mustajärvi, som kommer från Iran har översatt Alfhild Agrells pjäs "Räddad" till farsi och kommer att prata om varför hon blev så intresserad av just Agrell. Gun Roswall Persson kommer att läsa samma text på svenska.

100 år efter sin egen storhetstid på 1880-talet återupptäcktes Alfhild Agrell genom en studie av Ingeborg Nordin Hennel. År 2007 uppmärksammades Alfhild Agrell på nytt när hennes drama "Räddad" sattes upp av Riksteatern och 2012 utkom en volym med hennes samlade dramatik.

Alfhild Agrell dog den 7 november för 90 år sedan.