Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre ska få mer värdigt liv

En mer värdig tillvaro för äldre. Det är målet när regeringen i dag lägger en lagrådsremiss där den föreslår bland annat att äldre ska få större möjlighet att påverka hemtjänsten.

En nationell värdegrund för äldreomsorgen ska införas i socialtjänstlagen. Värdegrunden ska innebära att socialtjänstens verksamhet för äldre ska inriktas på att "äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande", skriver regeringen i lagrådsremissen.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson tror att den nya värdegrunden kan ha betydelse för att förbättra äldrevården.

Det har funnits en värdegrund i skolan som har betytt mycket för att utveckla skolans verksamhet. Nu gör vi motsvarande på äldreomsorgens område och kopplar det även till pengar för utbildningsinsatser.

De äldre ska även få ett större inflytande över äldreomsorgen. Larsson ger ett exempel på vad det skulle kunna handla om.

Om det är så att jag har hemtjänst på morgonen som hjälper mig med att kliva upp, få på mig kläderna och gå på toaletten, och jag får hjälpen klockan sju men känner att jag är för morgontrött, då ska man enligt den här bestämmelsen kunna få hjälpen klockan nio i stället.

Den äldre personen ska också i så stor utsträckning som det är möjligt få välja "när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges".

Dessa förändringar i socialtjänstlagen föreslås träda i kraft 1 januari 2011.