Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älandsgården prisas – bäst i Sverige

Älandsgården norr om Härnösand är bäst i landet.
Det står klart efter att de vunnit en nyinstiftad utmärkelse.

Älandsgården i Älandsbro norr om Härnösand har utsetts till Sveriges bästa demensboende 2015.

Bakom utmärkelsen, som är ny för i år, står Demensförbundet och Svenskt Demenscentrum.

Motiveringen handlar bland annat om boendets arbete med "närhet, trygghet och meningsfulla aktiviteter", enligt Svenskt Demenscentrum.

– Det känns naturligtvis jätteroligt. Jag är glad att vårt medvetna arbetssätt uppmärksammas, säger verksamhetschef Lena Westberg.

Älandsgården drivs av Vardaga som tog över verksamheten 2010. Företaget driver även Ugglans gruppboende i Härnösand.

Precis som den kommunala verksamheten är Älandsgården och Ugglan en del i ”Victor Vinde”, ett projektarbete som socialnämnden beslutat om.

Tanken är att skapa en genomtänkt verksamhet med tydliga, välkända och väl fungerande rutiner.

– Som personal ser vi det som att vi befinner oss i de boendes hem. De ser oss som ett stöd och vi finns alltid tillgängliga, säger Jenny Nyberg, undersköterska.

Ett exempel är att en i personalen sitter ner och stickar, virkar och löser kortord med boende medan en tar hand om de som behöver hjälp.

– De boende får följa sin egen takt och vi försöker anpassa oss efter individerna, säger Ingela Genberg, undersköterska.

Enligt Lena Westberg äter ingen av Älandsgårdens 27 boende sömntabletter. I stället väljer de själva när de vill gå och lägga sig på kvällen och äta frukost på morgonen.

Den 24 april kommer representanter från Älandsgården ta emot utmärkelsen från drottning Silvia vid Silviahemmet i Stockholm.

Förutom diplomet får Älandsgården också ta emot 50 000 kronor för utmärkelsen.

– Vi ska utveckla verksamheten och öppna upp lokalerna ytterligare så att de boende kan röra sig fritt mellan avdelningarna, säger Lena Westberg.