Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alab får lokal ägare igen: "Nya investeringar stärker oss och vi räknar med nyanställningar"

Alab i Trehörningsjö har fått nya ägare.
– Det är ingen hemlighet att vi har varit intresserad av Alab i några år. Nu blev det rätt läge, säger Anders Wikström, vd för P. Wikström J:r AB, som även äger Olofsfors AB i Nordmaling.

I 25 år har Alab i Trehörningsjö, som tillverkar aluminiumprofiler, ägts av Midway Holding med säte i Malmö, ett bolag med en årsomsättning i storleksordningen 2,5 miljarder kronor. Nu i veckan blev det dock klart att Alab har avyttrats, precis som flera andra systerbolag inom koncernen tidigare gjorts. Detta är ett led inom Midway-koncernens omstrukturering och koncentrering på framför allt företaget Haki, som expanderar i världen.

Enligt Christer Östman, vd för Alab, mottogs beskedet positivt bland de cirka 50 anställda i Trehörningsjö.

– Man kan säga att vi får lokala ägare igen. P. Wikström J:r AB äger även bland annat Olofsfors AB och Aluman AB i Ånäset, som framställer kompletterande produkter som oss, säger vd:n Christer Östman

– Och nu får vi en ny stark ägare med framför allt ordentlig förankring i Norrland.

Anders Wikström är femte generationen Wikström i företaget, som startade i Stockholm redan 1836 med handel av trävaror, i huvudsak från Norrland. Följden av detta blev att Anders Wikströms farfars farfar startade Nordmalings Ångsåg tillsammans med tre andra köpmän.

– 1886 köptes sedan Olofsfors Bruk, inklusive stora skogstillgångar, säger Anders Wikström.

Köpet av Alab i Trehörningsjö är en affär som Anders Wikström anser som en strategisk investering.

– Vi har jobbat oss in i den här affären. Dessutom ligger Alab på andra sidan skogen från Olofsfors, säger han.

Läs mer: Alab nyanställer – stororder i hamn

För knappt tio år sedan köpte P. Wikström J:r AB även Aluman AB i Ånäset i Västerbotten, ett företag som Anders Wikström beskriver som ett företag med en snarlik produktion.

– Genom förvärvet blir vi tre gånger så stora inom fönster och aluminium. Och tack vare Alab får vi nu även in stål i verksamheten, liksom möjligheten att sälja inklusive montering. Det är ett intressant komplement, säger han.

Att köpet av Alab blev av beskriver Anders Wikström som en följd av en längre tids intresse.

– Redan 2013 var jag i kontakt med Midway Holding AB och förra sommaren togs ny kontakt. Man kan säga att från årsskiftet har det gått fort, säger Anders Wikström och tillägger att Alab är ett jättefint bolag med enorm kompetens.

Christer Östman på Alab säger att företaget har flera spännande projekt på gång den närmaste tiden.

– Nya investeringar stärker oss och vi räknar med nyanställningar. Sista halvåret har vi anställt sex personer, säger han.

Köpesumman vid affären har inte offentliggjorts.

Läs även: Alab först att skänka värme