Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

al-Sisi på väg mot presidentposten

Annons

Egyptens regeringschef och försvarsminister, general Abd al-Fattah al-Sisi, ställer som väntat upp i presidentvalet och lär vinna utan motstånd.

Egyptierna köper grisen i säcken, säger statsvetaren Hamdi Hassan.

Enligt tidningen al-Seyassah säger al-Sisi att han inte har annat val än att tillmötesgå folkets krav på att han ska ställa upp.

Jag har inget annat val än att svara på det egyptiska folkets begäran. Jag kommer att ställa upp som kandidat i presidentvalet och förnya nationens förtroende genom fria val, säger Abd al-Fattah al-Sisi i den mycket hovsamma intervjun som också finns återgiven i sin helhet i Arab Times online-upplaga.

Av allt att döma vinner al-Sisi en promenadseger i presidentvalet, som ska hållas inom det närmaste halvåret. Det finns ingen motkandidat att räkna med.

Blir al-Sisi president får han historiskt stor makt. Det finns ett behov av stabilitet eftersom Egypten lider av en ekonomisk- och säkerhetsmässig kollaps, säger statsvetaren Hamdi Hassan till TT per telefon från Kairo.

Samtidigt är inte mycket känt om var al-Sisi står ideologiskt.

Egyptierna köper grisen i säcken, säger Hamdi Hassan.

al-Sisi säger att säkerhetssituationen i Egypten förbättras dag för dag.

Säkerheten är bättre i dag än i går och i morgon är en ny dag. Det som händer i Egypten just nu är som en döende persons sista skakningar. Det kommer inte att påverka den egyptiska nationens beslutsamhet, säger al-Sisi.

Han säger också att några explosioner och kravaller inte kommer att påverka vardagens lunk. Enligt al-Sisi kommer regeringen att presentera en vägkarta för ekonomisk utveckling.

Vi kommer att skapa en god och attraktiv investeringsmiljö genom lagstiftningar för att attrahera egyptiska, arabiska och utländska investeringar.

al-Sisi utnämnes nyss till fältmarskalk, en mycket ovanlig titel som inte ens förre diktatorn Hosni Mubarak bar. Utnämningen sågs som ett tecken på att generalen tänkte satsa på en politisk karriär på allvar.

Mer läsning

Annons