Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

al-Qaida vinner mark i Irak

Annons

Upp emot 20 människor dödades i Bagdad i dag när flera sprängladdningar exploderade i huvudstaden. Grupper knutna till al-Qaida har fått ny kraft efter islamistiska rebellers framgångar i Syrien.

Vägbomber och minst två bilbomber användes i attackerna. I stadsdelen Shaab i norra Bagdad, där många shiamuslimer bor, dog minst nio människor och omkring 25 skadades när de två bilbomberna exploderade.

Samtidigt förbereder regeringen en större attack för att återta Fallujah.

I helgen rapporterades al-Qaida-kopplade upprorsmän tillhörande Islamiska staten Irak och Levanten ha tagit kontroll över Fallujah som ligger väster om Bagdad.

Flygräder mot Ramadi

Specialförband ska redan ha utfört operationer inne i Fallujah. Armén väntar däremot utanför staden i syfte att låta invånarna lämna den innan attacken inleds som ska "krossa terroristerna", säger en källa till Reuters.

Även delar av det närliggande Ramadi kontrolleras av al-Qaida-nära grupper. På söndagen svarade regeringen med flygräder mot staden och 25 militanta islamister ska ha dödats.

Det är för första gången på flera år som militanta grupper har kontroll över större städer i Irak. Det sekteristiska våldet har ökat i Irak sedan USA drog tillbaka sina stridande förband i december 2011. Våldet har trappats upp ytterligare genom inbördeskriget i grannlandet Syrien. al-Qaida i Irak samarbetar med liknande grupper i Syrien.

Missnöjda klanledare

I Fallujah kunde islamisterna dra nytta av missnöjda lokala klanledare och därmed få kontroll över staden. I ett försök att förmå klanledare i Anbarprovinsen att i stället hjälpa till i kampen mot islamisterna träffade företrädare för den lokala administrationen olika klanrepresentanter på söndagen.

USA:s utrikesminister John Kerry har lovat stöd till Iraks regering i kampen mot al-Qaida-nära grupper - men inte genom att skicka trupper.

Mer läsning

Annons