Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

al-Qaida tar på sig bombförsök

En grupp i Jemen med anknytning till terrornätverket al-Qaida tar på sig ansvaret för attentatsförsöket mot flight 253 inför landningen i Detroit på juldagen. Gruppens uttalande görs på en islamistisk webbsida, där den säger att terrorförsöket var en hämnd för USA:s inblandning i militära attacker på gruppen i Jemen.

I uttalandet sägs det att gärningsmannen var utrustad med ett "tekniskt avancerat föremål" som inte utlöstes på grund av ett tekniskt fel.

Gruppen identifierar gärningsmannen som Umar Farouk al-Nigiri - Nigerianen, enligt Reuters.

Förutom att förklara sig ligga bakom attentatsförsöket på Detroitplanet uppmanade gruppen som kallar sig al-Qaida på arabiska halvön till mord på anställda vid västambassader i området, rapporterar Reuters. De trogna uppmanades till ett "totalt krig mot korsfarare".

Budskapet framfördes på internet.

President Barack Obama sade att USA inte "kommer att vila" förrän alla inblandade i terrorförsöket ovanför Detroit har hittats.

I ett tal i Honolulu sade han att säkerhetsföreskrifterna och den databas som pekar ut misstänkta ska granskas.

Han poängterade att USA kommer att använda all kraft för att stoppa terrorattacker mot landet.