Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

al-Assad har en vecka på sig

Annons

USA står fortfarande redo att attackera Syrien, men har tillsammans med Ryssland enats om en plan för nedrustning av landets kemvapen. Regimen har en vecka på sig att visa upp sin kemvapenarsenal.

Utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov var nöjda när stormakterna efter tre dagars förhandlingar på ett lyxhotell i Schweiz presenterade en uppgörelse. Planen innebär att den misstänkta kemvapenattacken i augusti hamnar i skymundan, medan USA enligt ett noga utstakat tidsschema ger Syrien möjlighet att göra sig av med alla kemiska vapen.

Syrien har en vecka på sig att visa upp detaljerna kring sina kemvapen, annars kan FN:s säkerhetsråd ta till kapitel 7.

Kapitel 7 är den omtalade passage som ger omvärlden rätt att bruka militärmakt, men både Kerry och Lavrov underströk att det bara vore en sista utväg.

USA:s president Barack Obama sade på lördagskvällen att om diplomatin misslyckas "står USA fortfarande redo att agera", och amerikansk militär stannar kvar utanför Syriens kust.

Eftersom planen löper ända till nästa sommar är syriska oppositionstalesmän besvikna - så länge president Bashar al-Assad symboliskt samarbetar kan kriget under tiden dundra på obehindrat, menar de.

Ska vi syrier vänta till mitten av 2014, låta dödandet fortsätta varje dag, och acceptera detta bara för att de kemiska vapnen ska förstöras 2014? sade Salim Idriss, ordförande i oppositionsarméns högsta råd, i Istanbul.

Men den syriska oppositionen är en brokig skara, även i toppen. En annan ledamot i arméns råd, Qassim Saad Iddin, uttryckte sig krasst:

Kerry-Lavrov-planen kan dra åt helvete. Vi avvisar den, vi kommer inte att skydda inspektörerna eller släppa in dem i Syrien.

FN meddelade på lördagskvällen att Syrien officiellt kommer att anslutas till den internationella konventionen mot kemiska vapen den 14 oktober, efter att alla nödvändiga dokument nu mottagits av FN.

I USA kom kritik från två senatorer.

Den överenskomna nedrustningsplanen för Syriens kemvapenarsenal kommer att ge al-Assad månader att "fördröja och bedra" medan fler dör i landets inbördeskrig, sade senatorerna John McCain och Lindsay Graham i ett gemensamt uttalande.

Det är svårt att se på den här överenskommelsen som något annat än en början på en diplomatisk återvändsgränd, och Obamas administration leds rätt in i den av Bashar Assad och Vladimir Putin, sade de.

Mer läsning

Annons