Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutgruppen tar nya tag: Protesterar med budkavle och målet är landstingskansliet

Gruppen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus går från manifestationer till en budkavle. Fjärde september går budkvalen med start i Sollefteå och slutstation utanför landstingskansliet i Härnösand.

Annons

– Vi arbetar med att formulera en text med ett budskap till landstingets politiker. Vi har inte på något sätt gett upp vår kamp, säger Stefan Kanerva i Sollefteå Framtidens Akutsjukhus och fortsätter:

– Tanken med budkavlen är att vi vill göra alla uppmärksamma på att vården är på väg åt fel håll och att det här vägvalet inte är hållbart. Vi måste byta färdriktning.

Första söndagen i september arrangeras aktiviteter och demonstrationer över hela landet i protest mot försämringarna inom vården. Idén och initiativet kommer från tre sjuksköterskor och går under parollen "Slut på rean - en annan vård är möjlig".

I Ådalen har de under senaste året genomfört två gigantiska manifestioner. Förra hösten i Kramfors och i våras i Härnösand.

– Den här dagen kommer det att manifesteras på de flesta håll i landet, men det har vi gjort tidigare och nu vill pröva någonting nytt som sticker ut. Därför bestämde vi oss för en budkavle från Sollefteå och hela vägen till Härnösand.

Det pågår nu ett intensivt arbete med förberedelser för budkavlen som sannolikt startar vid Sollefteå sjukhus.

– Vi planerar för 20 sträckor mellan Sollefteå och Härnösand och räknar med att ett antal kända idrottsprofiler kommer att vara med.

Efter starten i Sollefteå på morgonen cyklar man till Kramfors och därefter vidare till landstingskansliet i Härnösand.

– Det ska vara aktiviteter på alla platser. I Sollefteå, Kramfors och vid slutmålet i Härnösand och förhoppningsvis ska det här samla många människor vid de aktuella platserna. Gärna efter vägarna också, säger Stefan Kanerva.

De kallar aktiviteten för "Budkavle för livet" och det här är en tydlig markering från gruppen att de inte gett upp sin kamp för att bevara en fullgod sjukvård över hela länet.

– Gett upp, absolut inte, slår Stefan Kanerva fast. Den politiska processen tar alltid lång tid. Det kan röra sig om månader eller till och med år.

Startskottet går vid 10.00-tiden i Sollefteå och man beräknar att nå målet i Härnösand vid 14.00-tiden på eftermiddagen.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Läs också: Sjukvårdspartiet gör comeback – samarbetar med Västra Initiativet inför valet 2018

Läs också: Ångermanland reser sig – vi kommer aldrig att ge oss