Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutens sommarstängning upprör personalen: "De har försatt oss i en jävlig situation"

Sommarstängningen av akuten i Sollefteå upprör och berör. Inte minst akut- och ambulanspersonal. Oron och frustrationen är stor inför den kommande stängningen. Och informationen har varit alltför dålig, menar man.

Annons

Mellan 15 juli och 28 augusti stänger akutmottagningen ner sina ortopediska och kirurgiska avdelningar i Sollefteå. Det var i slutet av april i år som verksamhetsledningen på landstinget fattade beslutet. Enligt Stina Holmberg, ambulanssjuksköterska, gick allt mycket snabbt.

– Stängningen av kirurgen under sommaren kom bara pang på, säger hon.

Läs också: Hotar att stänga akuten för kirurg och ortopedi.

Nina Pettersson är sjuksköterska och vårdförbundets fackliga företrädare på akutmottagningen i Sollefteå. Hon tycker att informationen från ledningen gällande sommarstängningen varit mycket dålig.

– Det har gått snabbt. Det största problemet är att vi inte fått korrekt information, säger hon.

Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland, hävdar att man diskuterade en sommarstängning av den akuta kirurgavdelningen redan i februari och att information om detta gått ut till såväl kirurger som akut- och ambulanspersonal. Hon menar också att diskussionerna som rört en tillfällig stängning av akuten hela tiden handlat om både kirurg- och ortopedavdelningen.

– När det handlat om sommarstängningen har båda avdelningarna diskuterats i ett paket, säger hon.

Läs också: Ortopedibeslutet överklagas.

Nina Fållbäck Svensson tycker det är olyckligt att personalen upplevt informationen som så dålig.

– Vi har försökt. Det svåraste man gör är att ge tillräcklig information. Men vi kan inte gå ut med information innan vi vet vad som händer, säger hon.

En viktig anledning till stängningen av den akuta ortopeden var, enligt ledningen, svårigheter att rekrytera ortopedläkare till avdelningen. Men detta ifrågasätter både Stina Holmberg och Nina Pettersson. De menar att ledningen avvaktade alldeles för länge med att ansöka om personal. Och när de väl gjorde det var det försent.

– Känslan är att det är ett test för att se vad som kommer att hända om de stänger. Då är det lätt att skylla på personalrekryteringen, säger Stina Holmberg.

Om lite drygt en vecka stängs den akuta ortopedin och kirurgin. Oron är stor över hur sommaren kommer att bli, framförallt vad gäller patientsäkerheten. Ingen av dem gillar tanken på att behöva skicka iväg de patienter som söker akutsjukvård inom ortopedi eller kirurgi ända till Sundsvall eller Örnsköldsvik.

– Det känns dåligt. De har försatt oss i en jävlig situation, säger Frida Lassen, sjuksköterska på akuten i Sollefteå.

– Det går så emot vad sjukvård handlar om, säger Stina Holmberg.

Och det är inte bara Sollefteå sjukhus som drabbas av beslutet. Både Sundsvalls sjukhus och Örnsköldsviks sjukhus har fullt upp utan ett ökat antal akutpatienter från Sollefteås upptagningsområde.

– När de stänger här kommer det bli överfullt med patienter på de andra akutmottagningarna, säger Stina Holmberg.

– Arbetsmiljön kommer inte att bli bra, säger Nina Pettersson.

Men Nina Fållbäck Svensson är inte orolig över den kommande stängningen.

– Jag känner mig trygg i att det ska fungera när jag går på semester. Patientsäkerheten är det vi jobbat med när vi tagit fram riktlinjer. Jag tror det kommer hålla, säger hon.

Enligt Frida Lassen visar detta på okunskap och oförståelse.

– Att Nina känner sig trygg med detta bevisar bara att hon inte har någon som helst koll på vad vi gör på akutmottagningen i Sollefteå och att hon inte förstår konsekvenserna av det beslut hon varit med och fattat, säger hon.

Akutmottagningens sommarstängning:

Mellan den 15 juli och den 28 augusti stängs de akuta avdelningarna för ortopedi och kirurgi på Sollefteås akutmottagning.

Den akuta medicinska avdelningen är öppen som vanligt. Medicinska åkommar kan vara bröstsmärtor, andningsbesvär, stroke och allergiska reaktioner.

Läs också: Ortopedibeslutet slaktas av personal.