Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut-p-piller funkar inte på tyngre

Annons

Akut-p-pillret Norlevo börjar förlora effekt hos kvinnor som väger över 75 kilo och saknar effekt över 80 kilo, även om kvinnan är normalviktig. Nu ska informationen ändras.

Det franska läkemedelsbolaget HRA Pharma kommer nästa år införa varningstext, skriver amerikanska tidningen Mother Jones. Europeiska myndigheter gick den 10 november med på att låta HRA Pharma ändra informationen om akut-p-pillren.

Norlevo säljs även i Sverige, och är receptfritt.

Magdalena Lagerstedt, apotekare vid Apoteket Björnen på Södermalm i Stockholm, säger att hon fick informationen om att vikten påverkar effekten i dag.

Vi kommer att börja upplysa kunderna om detta, säger hon till TT. Vi kommer även att informera om att det finns ett receptbelagt akut-p-piller som alternativ och även en kopparspiral.

Enligt Mother Jones började läkemedelsbolaget HRA Pharma undersöka behovet av att ändra bipacksedeln sedan en studie från 2011 visat att den aktiva substansen levonorgestrel riskerar att fungera sämre hos större kvinnor.

En ändring har också skickats in till svenska Läkemedelsverket, enligt Takeda som marknadsför Norlevo i Sverige.

Takeda kommer redan under dagen att publicera information på sin webbplats om den minskade effekten. Detta för att det ska nå ut till så många som möjligt även om inte texten på bipacksedlar i förpackningarna är uppdaterad ännu.

Vi känner att det är bråttom, säger Katarina Hamnström, medicinskt ansvarig på Takeda.

Enligt Viveca Odlind, professor i gynekologi vid Läkemedelsverket, är processen att godkänna uppdateringen klar inom några veckor. Efter det kan den nya informationen ges både på bipacksedlar och ute i apoteken.

De nya rekommendationerna baserar sig på data från flera olika studier som visat ett starkt samband mellan just vikt och effekten av substansen. Det behöver alltså inte handla om att kvinnan är överviktig utan kan lika gärna handla om att hon är lång.

Vikt över 75-80 kilo behöver inte betyda en överviktig kvinna utan kan vara en lång normalviktig kvinna som kan vara för stor för den här dosen, och det finns ingen annan dos testad, säger Viveca Odlind.

Substansen finns även i vanliga p-piller, men här har man inte kunnat se något samband mellan vikt och effekt.

Det finns inte stöd för att vanliga p-piller är viktkänsliga. Där tar du dosen varje dag och över en längre tid, så det har en annan verkningsmekanism, säger Viveca Odlind.

Katarina Hamnström säger att det är "ytterst beklagligt" om någon kvinna har blivit gravid trots att hon tagit Norlevo. Det går i nuläget inte att säga något om eventuella ersättningar till drabbade.

Men man vet ju att inget läkemedel har en avsedd verkan som är hundraprocentig, det finns alltid en individuell variation. Ansvarsfrågan hos producenten bedöms från fall till fall, men vi lyssnar självklart på alla patienter som hör av sig och utreder.

Mer läsning

Annons