Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut brist på volontärer

Härnösand får allt fler asylsökande. Och nu finns ett skriande behov av nya volontärer som kan lära dessa svenska. Sedan för bara några veckor har behovet av volontärer ökat drastiskt.
– Vi behöver bli fler, säger Katalin Jansson.

För några veckor sedan berättade allehanda.se om volontärverksamheten i Härnösand. Hur 25 personer ställer upp och lär asylsökande svenska. Detta eftersom det är först efter beslut som flyktingar har rätt till utbildning i svenska. Men de allra flesta vill komma i gång så fort som möjligt för att så snabbt som möjligt komma in i det svenska samhället och inte vänta med svenskundervisningen tills de har fått uppehållstillstånd.

Nu har antalet volontärer ökat till 32 men det är i nuläget alldeles för få.

– Jag har varit volontär i två års tid. Och det är dessutom mycket roligt. Jag vill gärna att fler personer ska ta möjligheten att hjälpa till och få lära känna nya människor.

Läs också: Svenska för asylsökande - ett givande besök

En del av volontärerna är pensionerade lärare. Men långt ifrån alla.

– Det viktiga är att man kan det svenska språket, säger hon.

Fakre Kamal på Härnösands kommun arbetslivsförvaltning jobbar bland annat med att rekrytera frivilliga.

– Vi har nu en bra verksamhet med 32 volontärer. Inte bara här i central Härnösand utan vi har även verksamhet i både Utansjö och i Älandsbro. Men fler behövs. Det går bra att anmäla sig till mig om man är intresserad, säger han och hoppas att fler ska höra av sig.

I klassrummet lär Katalin Jansson och hennes volontärskollegor ut enkel svenska. Intresserat är stort och eftersom antalet asylsökande ökar så ökar också intresset.

– Jag är övertygad om att den undervisning som vi ger förbättrar möjligheterna att sedan ta till sig den reguljära SFI-undervisningen, säger Katalin Jansson. Under torsdagsförmiddagen hölls undervisningen i ABF:s lokaler. Arbetslivsförvaltningen samarbetar med en rad olika föreningar och kyrkor.

– Vi har ett bra samarbete och vi är tacka för att så många ställer upp och hoppas på ännu fler, säger Fakre Kamal.

Läs även: Flyktingar behöver hjälp