Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiv drottning fyller 70

Annons

Hon har lyckats förändra synen på monarkin, professionaliserat sin roll och använt sitt inflytande i de frågor hon brinner för. I dag fyller drottning Silvia 70 år.

Hon är världsmästare på att vara drottning, säger hovreportern Sten Hedman.

Det är ju välkänt att ett visst "klick" hade stor betydelse när kungen och drottningen träffades under OS i München 1972. Men det finns även ett annat "klick", som skulle ändra den då 29-åriga Silvia Sommerlaths liv. Det var när en fotograf förevigade henne och kungen sittandes tillsammans i en sportbil vid en bensinmack på Öland.

Det var då hon blev känd, det var då man förstod att det var hon. Det hade ju viskats om att han träffat en dam i München, säger Sten Hedman.

Detta skedde i en tid då monarkin var starkt ifrågasatt. Men Silvia blev snabbt populär och det skrevs spaltmeter efter spaltmeter om den blivande drottningen.

Förväntningarna på Silvia var skyhöga, något hon själv alltid känt i ryggen, tror Sten Hedman. Drottningen, som tidigare arbetat som utbildningsvärdinna och vice protokollchef i samband med OS i München 1972 och Innsbruck 1976, använde sig av sina erfarenheter till sitt nya uppdrag. Hon professionaliserade drottningrollen på ett sätt som aldrig tidigare skett, säger författaren och hovexperten Roger Lundgren.

Det hon lärt sig på OS, föra register och genomföra möten - allt det tog hon med sig och det var något helt nytt på hovet. Det blir inte bara en roll, det blir ett yrke.

Det är viktigt att komma ihåg att drottningen har ett stort inflytande även om det ofta sägs att kungahuset är symboler utan makt, anser Mia Sydow Mölleby, ordförande i Republikanska föreningen.

Hon har ju en maktbas och ett nätverk av människor med makt. Vill hon kan hon påverka ganska mycket. Det kan företagsledare och politiker också, men skillnaden är att kungafamiljen inte är möjliga att granska på samma sätt.

Silvia har redan firats officiellt, med en mottagning på slottet i torsdags. I dag skjuts salut från Skeppsholmen i Stockholm klockan 12, medan flaggorna vajar för drottningen.

I en intervju som Hovet publicerade nyligen säger drottningen att hon har ett späckat schema, och för lite tid till vänner och familj. Men hon har aldrig ångrat att hon gifte sig med kungen.

Det är roligt och spännande, säger hon.

Mer läsning

Annons