Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiespararna processar mot Robur

Annons

Aktiespararna ska inleda en juridisk process mot Robur, Swedbanks fondbolag, för brist på aktiv förvaltning av två av sina största fonder, Allemansfonden och Kapitalinvest.

"Vår bedömning är att spararna har lidit skada", säger Aktiespararnas vd Carl Rosén till Svenska Dagbladet.

Rosén hävdar att fonderna marknadsförts som aktivt förvaltade med målet att överträffa index men att Roburs vd Tomas Hedberg öppet tillstått att så inte är fallet.

Även Konsumentverket undersöker om lanseringen av fonderna kan kallas falsk marknadsföring.

Det är en miljon svenskar som sparar i de här två fonderna och de senaste tio åren, möjligtvis med undantag av det senaste året, har de drivits med en förvaltningsform där man inte levererat det man har sålt, säger Carl Rosén till TT. Vi har räknat ut att spararna betalat ungefär 7 miljarder för mycket i förvaltningskostnader under de här åren. För oss är det tydligt att man orsakat en skada för de här spararna.

Carl Rosén hoppas nu att så många som möjligt som har sparat i de två aktuella fonderna ska sluta upp mot Swedbank Robur.

Den småsparare som vill ge Aktiespararna sin fullmakt att företräda dem i den juridiska processen kan antingen kontakta Aktiespararna direkt eller gå in och anmäla detta via deras webbplats. Man behöver inte vara medlem i Aktiespararna för att vara med och det kommer inte heller innebära någon kostnad för den enskilde småspararen, organisationen står för de juridiska kostnaderna.

Vi räknar med att Robur har tagit en procent för mycket i avgift på sparkapitalet varje år, så det handlar om förhållandevis mycket pengar även för dem som bara har lite sparat i de här fonderna, säger Carl Rosén.

Målet är att småspararna ska kompenseras av Swedbank Robur men hur kompensationen skulle kunna se ut är för tidigt att säga.

Mer läsning

Annons