Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren krävde miljonböter

En företagsbot på ett par miljoner och dessutom dagsböter och villkorlig dom. Det krävde miljöåklagare Christer B. Jarlås i sin slutplädering i det mål när ägarna till Norrlands trä är åtalade för miljöbrott, en rättegång som avslutades på onsdagen.

Åklagare Christer B. Jarlås hävdade att problemen med buller och damma pågått under en lång tid.

- Problemen har pågått i sju års tid utan att företaget åtgärdat dessa. Det är uppenbarligen att man bara åtgärdar saker efter att ha fått uppmaningar om detta och inte försöker att lösa problemen på eget initiativ, sa han.

Jarlås menade också att det är styrkt att både bullret och dammet kom i från Bröderna Frycklund företag Norrlands trä.

Denna bild ville dock inte advokat Susanne Landström hålla med om.

- Det finns inget som styrker att företaget överskridit gränsvärdet när det gäller buller mer än någon enstaka gång. Och då handlar om ett så lågt överskridande att detta i praktiken är ohörbart, säger hon.

Att en polis vittnade om att de kallats till platsen av en granne till fabriken eftersom bullernivån var så hög så att familjen inte kunde sova avfärdar hon som en engångsföreteelse.

Dom kommer i mitten av juni.


Läs mer i torsdagens TÅ.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60