Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren: Åtalad ljuger om systern

Annons

17-åringen som i dag står inför rätta för mordet på sin 19-åriga syster hävdar att kvinnan bad honom ringa en vän efter hjälp.

Lögn, enligt åklagaren. Hennes strupe var avskuren och hon kan inte ha talat med brodern.

Strax efter nio inledde åklagare Magnus Larsson sin sakframställan. Den åtalade brodern tycks följa med när Larsson redogör för mordoffrets bakgrund och berättar om beslag.

I sal 2 finns också Elisabeth Massi Fritz som biträder mordoffrets syster.

Den åtalades telefonsamtal till SOS Alarm spelades upp i rättssalen. 17-åringen berättade att systern skadats allvarligt av en okänd gärningsman som trängde sig in i lägenheten med knivar. Han sade också att systern uppmanat honom att ringa en manlig vän till henne - när han misslyckades att nå vännen ska han ha ringt SOS Alarm.

Men rättsläkaren kunde konstatera att luftstrupen varit avskuren. Hon kan därför inte ha talat med brodern, säger kammaråklagare Magnus Larsson.

Bredvid mordoffrets kropp hittade polispatrullen två knivar och en frisörsax. Förutom skärsår på händerna hade den åtalade systerns blod på kläderna och sina fingeravtryck på en av knivarna.

Ena kniven hade ett kraftigt böjt knivblad. Troligen har böjningen uppstått vid hugg mot kroppen, säger Magnus Larsson.

Larsson visade flera bilder från kvinnans lägenhet där mordet begicks: En blodbestänkt tapet och dörrkarm, blodpölar på golvet, en hårtuss och två blodbesudlade knivar. Under presentationen på storbildsskärm tittade den åtalade mannen ner i bordskivan framför sig.

Det är en makaber syn när kammaråklagare Magnus Larsson redogör för ett hundratal hugg som den 19-åriga kvinnan utsattes för. På en översiktsbild är skadorna markerade och Larsson läser upp rättsläkarens utlåtande om varje skada, flera av dem dödliga.

I rättssalen visades även bilder på den åtalade 17-åringen när han befann sig i arresten. Förutom mycket blodiga jeans hade även händerna och skorna flera blodspår - då tittade 17-åringen med större intresse på fotografierna.

Rättsläkaren hävdar att flera ytliga skrapsår på hans armar och händer uppkommit av skarpkantat våld och spetsigt skrapande våld vid tidpunkten för brottet.

Stödföreningen Tänk Om, som arbetar mot hedersvåld, var i kontakt med den mördade kvinnan sex dagar före mordet.

Hon berättade om den extremt hotfulla situation som hon befann sig i. Men också om hur hon blev kidnappad, bortgift och hur hon lyckades ta sig tillbaka till Sverige, säger verksamhetschefen Newroz Zeynep Ötunc.

Nu finns hon på plats för att följa förhandlingen i Lunds tingsrätt.

Det är viktigt för att få hennes problematik och bakgrundshistoria. Vi är övertygade om hon blivit utsatt för hedersvåld. Men vi kan inte säga att det handlade om ett hedersmord, säger hon.

Åklagare och polis har utrett fallet som hedersmord utan att komma någonstans med det spåret.

Det går att styrka att NN levde med en hederskultur, att den tilltalade och resten av familjen hade synpunkter på hennes sätt att leva. Det är olyckligt att inte åklagaren ser hedersproblematiken. Min klient anser att det är viktigt att den lyfts under förhandlingen, säger Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för offrets syster.

Både den ideella föreningen Tänk Om och Fritz, som specialiserat sig på hedersbrott, beklagar att det finns en bred okunskap om dessa brott i Sverige.

Det finns en rädsla och feghet att våga lyfta på locket och diskutera hedersrelaterade brott. Det är ett svek mot alla som utsätts för hedersbrott, säger Fritz.

Fakta: Knivmordet

Den 19-åriga kvinnan knivmördades den 23 april.

Hennes 17-årige bror är häktad för mord. Hennes mamma har varit häktad för anstiftan till mord, men är frisläppt och friad från misstankar.

Uppgifter finns om att det rör sig om hedersbrott, men åklagaren anser inte att det kunnat styrkas.

Hedersbrott begås för att skydda eller återupprätta familjens eller släktens heder. Hedern är ofta kopplad till kvinnans sexualitet och mannens kontroll över den.

Källa: Polis, Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons