Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare granskar alla Quickmål

Fyra åklagare granskar sedan flera månader samtliga mordärenden där Thomas Quick är inblandad.

Vi vill se om det finns något skäl för åklagarmyndigheten att själv vidta några åtgärder, säger överåklagare Björn Ericson till TT.

Han är chef för Riksenheten för polismål i Malmö och basar över den informella "Quick-gruppen".

Quicks försvarare advokat Thomas Olsson har aviserat att man kommer att söka resning för samtliga fem återstående domar där Quick förklarats skyldig till mord.

Dessa granskas nu av åklagargruppen i Malmö.

Vi tittar även på Quicks övriga erkännanden, alltså de fall där det inte väckts åtal, säger Ericson.

Egna meriter

Ericson tillstyrkte att Quick skulle få resning i Levi-ärendet, men ser det inte som självklart att det kommer att bli så även i övriga fall.

Varje ärende måste bedömas på sina egna meriter och vi vet inte nu vad vi kommer fram till. Det är ett väldigt digert material, säger Ericson.

Han räknar med att åklagarna kommer att vara klara med sin granskning tidigast i början av nästa sommar.

Nästa steg när det gäller resningen i Levi-ärendet, som beviljades på torsdagen, är att riksåklagaren (RÅ) senast den 15 januari ska avgöra om han ska överklaga resningsbeslutet till Högsta domstolen. Det bedöms som mindre sannolikt eftersom åklagarmyndigheten tillstyrkt resning.

Åklagare ska utses

Chefsåklagare Fredrik Skoglund i Falun har fått Levi-ärendet i sitt knä.

Närmast ska jag och RÅ utse en åklagare som får sätta sig in i fallet och besluta hur han ska gå vidare. Det är inte säkert att det blir någon åklagare från Falun, säger Skoglund till TT.

Den åklagare som får den otacksamma uppgiften ska först sätta sig in i ärendet och avgöra om det kan vidtas några ytterligare förundersökningsåtgärder i form av nya förhör eller tekniska utredningar.

Sedan ska han ta ställning till om materialet räcker för en fällande dom; om inte kan han lägga ned fallet, säger Skoglund.