Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkessons nätspelande får inte väljarna att fly från SD

Med bara ett par timmar kvar till SVT:s partiledardebatt släppte Sveriges Radios Ekot en bomb som skakade om i valrörelsen. Ekot kunde avslöja att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson spelat för över en halv miljon kronor på olika nätcasinon. Ett tecken på ett problematiskt spelande enligt experter som Ekot pratat med, och på Sveriges Radios sajt motiverade Anne Lagercrantz, chef för Ekot, publiceringen på följande sätt:

Åkesson leder ett riksdagsparti. Han aspirerar på att ta ansvar för Sveriges finanser och kan efter valet få en vågmästarposition med stort inflytande över svensk politik.

Det är relevant för allmänheten att känna till hur Åkesson hanterar sin privatekonomi och hur riskbenägen han är. Åkesson har via sitt kontokort satsat motsvarande hela sin lön efter skatt – mer än en halv miljon kronor på nätspel. Nyligen förlorade han exempelvis nära 50 000 kronor inom loppet av ett par timmar.

Ekots publicering lär diskuteras på pressetiska seminarier en lång tid framöver. Hur fick Ekot egentligen tag på uppgifterna om hur Åkesson använt sitt kontokort? Hur kunde man få bekräftelser från spelbolagen på Malta om Åkessons spelande? Och framför allt: Är det verkligen relevant att publicera den här typen av uppgifter?

Andra saker kan så klart komma fram de närmaste dagarna, men än så länge vet vi inte mer än att Åkesson spelat för egna pengar och att han inte gjort något brottsligt. Enligt egen utsago har han inga spelskulder. Visst kan det finnas en nyfikenhet hos väljarkåren att veta vad riksdagspartiledarna har för sig på fritiden, och osunda spelvanor är säkert något som många väljare vill veta om "deras" partiledare har eller inte har. Men är det Sveriges Radios uppgift att redovisa hur mycket pengar Jimmie Åkesson valt att lägga på nätspel?

I sociala medier diskuterades det i går huruvida Ekots avslöjande är den "game changer" i valrörelsen som många väntat på. Visst, avslöjandet är sensationellt och kommer säkert att vara en dominerande nyhet nu under valrörelsens sista skälvande timmar, men kommer vi att se en "nätspelseffekt" som får Sverigedemokraterna att tappa stort i väljarstöd?

Nej, det är knappast troligt.

Att SD gör ett dåligt val är något som många hoppas på; Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som inte hör hemma i Sveriges riksdag och den människosyn som Åkesson och hans partikamrater visar prov på borde få väljarna att fly från partiet.

Men Sverigedemokraterna är också ett parti som lyckas spela offerrollen väldigt väl, och inget parti har en ledning som likt Sverigedemokraternas kan peka finger, skylla ifrån sig och hitta på konspirationsteorier som får det att se ut som att man ständigt utsätts för elakheter av allmänhet, myndigheter och medier. Hur tror ni att SD kommer att "spinna" Ekots avslöjande om Åkessons spelande? Var förberedda på en SD-skur av anklagelser om politiserade medier som försöker påverka valutgången...

Avslutningsvis: Spelmissbruk är en sjukdom, och om Sverigedemokraternas partiledare har problem med att kontrollera sitt spelande får vi hoppas att han får den hjälp han behöver.

Det lär dock knappast SD berätta något om för medierna.