Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkesson utmanar Löfven om väljare

Annons

SD:s Jimmie Åkesson oroas av Alliansens sviktande väljarstöd och utmanar S-ledaren Stefan Löfven på duell.

Åkesson slog åt både höger och vänster i sitt tal till ombuden på Sverigedemokraternas landsdagar, efter att ha blivit omvald med acklamation för ytterligare två år. Han kallade regeringen usel och hävdade att det är dess misslyckade politik som får de rödgröna som ett bra alternativ.

Ett av Åkessons budskap, förstärkt av skylten "Oppositionspartiet" på talarpulpeten, var att det går bra för att väljarna upptäckt att SD är det enda som står för förändring och realism. Målet är att utmana om regeringsmakten.

Men de rödgrönas stora övertag mot allianspartierna i opinionen oroar.

Vår starka vågmästarposition riskeras av en opinionsmässigt allt svagare regeringsallians, sade Åkesson.

Han vet att SD sannolikt kommer att hamna ännu mer vid sidan makten i riksdagen om Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle få över 50 procent tillsammans i valet 2014 eller om något borgerligt parti ramlar ur.

En strategi för att försvaga de rödgröna är en särskild kampanj som ska riktas för att vinna S-väljare och LO-grupper.

Vi kommer att besöka dina starkaste fästen, vi tänker besöka arbetsplatserna där dina väljare jobbar. Vi tänker visa att du och ditt parti svikit de idéer som en gång byggde folkhemmet, sade Åkesson med direkt adress Stefan Löfven.

Han utmanade Löfven på duell om det rödgröna regeringsalternativet, arbetskraftsinvandring, kärnkraft och rätt till heltid.

Du får gärna välja både tid och plats. Du ska helt enkelt inte komma undan, sade Åkesson.

SD hoppas på 2-3 platser i EU-parlamentet efter valet i maj nästa år och framställer sig som det mest EU-kritiska partiet i riksdagen, även om man inte längre talar om utträde för Sverige ur EU som förstahandsalternativ. Först omförhandling av medlemskapet, sedan folkomröstning, är det partiet ska verka för.

I allt väsentligt skulle en omförhandling à la SD innebära att vi lämnar det överstatliga EU. Det vi vill vara kvar i är fri handel, studentutbytesavtal och samarbete mot kriminalitet och illegal invandring, sade Kent Ekeroth från partistyrelsen.

Enligt Ekeroth handlar omförhandling om att "ta russinen ur kakan".

Mer läsning

Annons