Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Nordin avliden

/

Fjällrävens grundare Åke Nordin har avlidit.

Annons

Som 14-åring inledde Åke Nordin sin karriär i ett litet förråd i Örnsköldsvik.

Resten är internationell företagshistoria.

Den 27 december avled Åke Nordin, 77 år gammal, efter en tids sjukdom.

"Det är med sorg jag får meddela att Fjällrävens och Fenix Outdoors grundare Åke Nordin har avlidit. Åke hade sedan årsstämman inte kvar några uppdrag inom koncernen, den löpande verksamheten kommer därför inte att påverkas", skriver hans som Martin Nordin, Fenix Outdoors vd, i ett pressmeddelande:

Martin Nordin skriver också:

"Åke är främst känd som Fjällrävens grundare samt för ett antal av dess produkter såsom Expeditionstältet, Expeditionsjackan, Grönlandsjackan, Rävenjackan, Telemarkjackan, Popouttältet(Sjangeli), ramryggsäckar som Nepal och Räven Gyro och naturligtvis Kånken, ryggsäcken som revolutionerade skolbarnens bärande."

Läs också: "Sonen: Han somnade in lugnt"

Hans Nordin var arbetskamrat med Åke Nordin mellan 1980 och 1990. Hans Nordin sörjer att han förlorat en före detta kollega – och en god vän sedan många år.

– Åke var unik på många sätt. Det känns tungt att han inte finns med oss längre, säger Hans Nordin.

Hans Nordin berättar att Åke startade med två tomma händer, som det brukar heta. Åke hade sitt grundmurade fritidsintresse med sig från barndomen, och det skulle följa honom livet ut.

– Den där bärramen till ryggsäckar började han klura på redan på 1950-talet, säger Hans Nordin.

– Den första modellen som kom fram var av trä, men sedan har den gjorts i aluminium.
I slutet på 60-talet kom Grönlandsjackan, en produkt som används ännu i dag, och som kommit i många versioner.

– Åke var skicklig på att knyta till sig experter som använde hans produkter. Några stycken blev utsedda till så kallade Guldrävar. Bland andra minns jag att Friluftsfrämjandets Per-Åke Sjöman var till stor hjälp för Åke, berättar Hans Nordin.
Ryggsäcksmodellen Kånken är den kanske mest kända Fjällrävenprodukten.

Marknadsföringen för Kånken var gjord i och med att skolbarnen på 70-talet bar sina ryggar sneda med tungt packade axelremsväskor.

Läs också: Ö-viksbo in på miljardärlistan

Så när Åke Nordin och Scoutförbundet kom med ryggsäcken Kånken, med plats för både sittunderlag och termos vid sidan av skolböckerna, var succén ett faktum. Första året sålde ryggsäcken dubbelt så bra som Åke Nordin hade hoppats – och 1979 såldes den i 30 000 exemplar.

– Jag kommer ihåg att Åke jobbade ihop med Åke Fält, som var ledande överlevnadsexpert i Sverige. Med de bästa vid sin sida kunde Åke hela tiden ligga på topp med sina produkter, säger Hans Nordin.

Åke Nordin och Hans Nordin hade en gång i tiden planer för anläggningen i Riksgränsen norr om Kiruna. Hans Nordin blev platschef där under ett år, och meningen var att Fjällräven därefter skulle komma som köpare.

Men Kiruna kommun hade en del synpunkter på köpet, så Åke tog sina planer och lämnade gruvstaden.

– Det mötet vi hade med Kiruna kommun, i stadshuset, kommer jag mycket väl ihåg, säger Hans Nordin och skrattar.

Läs också: "Berättelse är en del av företaget" - reportage om Fjällräven från 2009

Åke Nordin flyttade till London redan i slutet på 1970-talet. Han har med jämna mellanrum synts vid sina besök i Örnsköldsvik, där han bland annat haft kvar boenden i Norrvåge och på Ulvön.

Annons