Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akademiledamoten Knut Ahnlund död

Annons

Litteraturforskaren och författaren Knut Ahnlund avled i onsdags, 89 år gammal.

Sedan 1983 har han innehaft stol nummer sju i Svenska Akademien, även om han inte på många år deltagit i det praktiska arbetet.

Sin forskargärning ägnade Knut Ahnlund till stor del åt dansk och spanskspråkig litteratur. Bland hans verk finns doktorsavhandlingen från 1956 om den danske författaren Henrik Pontopiddan men också en biografi från 1996 över den svenske författaren Sven Lidman.

Ahnlund, som under flera år även var litteraturvetenskaplig expert vid Akademiens Nobelinstitut, har inte deltagit i Svenska Akademiens arbete sedan 1996, då han lämnade arbetet i Akademien efter ett offentligt bråk med den dåvarande ständiga sekreteraren Sture Allén.

Under den så kallade Rushdieaffären 1989 protesterade Ahnlund tillsammans med Lars Gyllensten och Kerstin Ekman mot att Svenska Akademien inte fördömde de iranska mullornas fatwa mot Rushdie.

När Horace Engdahl valdes till Sture Alléns efterträdare som ständig sekreterare 1999 tog Ahnlund ännu tydligare avstånd från Akademien och kritiserade den nye sekreteraren i flera artiklar.

2005 ville Ahnlund lämna Akademien i protest mot valet av Elfriede Jelinek till Nobelpristagare i litteratur, och när han 2010 intervjuades i Dagens Nyheter inför sin kommande självbiografi, anklagade han de övriga akademiledamöterna för maktfullkomlighet och för att läcka uppgifter om Nobelpristagare till pressen.

Mer läsning

Annons