Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akademieledamöter från Härnösand

Annons

Härnösand var tidigare känd som Norrlands Aten tack vare att det var en lärdomsstad av stora mått i norra Sverige. Det är fortfarande något som gäller när det gäller antalet framgångsrika författare.

Det berättade Karin Lundqvist, Härnösand, när IOGT-NTO-rörelsen var samlad till en så kallade Händelserik dag på Härnösands folkhögskola med seminarier och Mittrevyns föreställning Ett rent nöje på kvällen. Bland seminarierna märktes framförallt Karin Lundqvists översikt över kända författare från Härnösand. Okänt för de allra flesta var tillexempel att tre av dem suttit i Svenska Akademien. Det är Frans Michael Franzén (1772-1847), Bertil Malmberg (1889-1958) och Kerstin Ekman född 1933 och som hoppade av från Akademien efter Salman Rushdie-affären. Hon har nu också officiellt blivit befriad från uppdraget efter moderniseringen av stadgarna under fjolåret.

Bland de mest kända i dag kan Olof Högberg (1855-1932) nämnas. Han skrev det stora norrlandseposet Den stora freden.

Johan Rudolf Sundström (1874-1954) kom från Värmland men gjorde sig känd i Härnösand. Han satt i riksdagen och roade sig med att skriva om Janne Vängman med sådan framgång att historierna fortfarande spelas som folklustspel sommartid. Han har också precis som fem andra författare Karin Lundqvist berättade om ett litterärt sällskap uppkallat efter sig.

Ludvig Nordström gjorde sig känd för boken Lortsverige. Och enligt Karin Lundqvist var det smutsen och stanken i framförallt Skåne som gjorde att han skrev boken. Han reste mycket. Han var också fiskardräng på Ulvön en sommar och finns representerad i fiskemuseet på ön.

Karin Lundqvist gjorde också lyssnarna nyfikna på tre nutida författare från staden. Dessa är Annika Sjögren med bland annat romanen När himlen håller andan, Doris Dahlin med romanen Ogjort samt Maria Thérèse Sommar med romanen Pärleporten som än så länge finns endast i inläst form och kan tankas ned på närmaste bibliotek.

Övriga seminarier rörde interna frågor eftersom IOGT-NTO Västernorrland och Jämtland gått samman till ett distrikt samt en reseskildring från Nepal av Rose-Marie Byström.

Dessutom ledde Eva-Britt Fredheim, Sundsvall, ett populärt pass med temat, Sång är hälsa och gemenskap.

Sammanlagt deltog cirka 75 personer i aktiviteterna med en kurs som Junis-distriktet genomförde inräknad.

Sven Lindblom

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel