Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åka färdtjänst i Härnösand allt besvärligare – ska det fungera så här dåligt, Samtrans?

Annons

Samtrans styrning av trafiken blir allt besvärligare och kännbar för oss som är färdtjänstberättigade. Vår enda möjlighet till förflyttning är just färdtjänsten – om man inte kan utnyttja Härnösands Taxis optimalt fungerade seniortaxi, vill säga.

Jag försökte en torsdagsmorgon i slutet av september beställa en bil till klockan 18.15. Evenemang jag skulle på började klockan 19.00 och körningen tar cirka fem minuter.

Men eftersom jag har ett funktionshinder som gör mig direkt beroende av färdtjänsten, blir jag väldigt besviken på Din tur och Samtrans när dessa säger att "...då får du åka två timmar innan det börjar".

Vi som inte har det lika lätt att förflytta oss skall tydligen straffas i dubbel bemärkelse.

Alternativet hade varit att antingen komma för sent eller inte åka alls. Som tur är har vi ju Härnösands Taxi, som alltid ställer upp för kunden, och alltså sätter kunden i centrum. Det tycks inte vara lika självklart för Din tur och Samtrans.

Vi som inte har det lika lätt att förflytta oss skall tydligen straffas i dubbel bemärkelse. Det känns mycket orättvist och tråkigt för oss som har en funktionsnedsättning, ett rörelsehinder eller vad det nu må vara. Snabbt blir man en kostnadsfråga, då en färdtjänstbil helst skall vara fullastad (ja, gärna överlastad) innan den kan gå sin sväng.

Den som sitter i mitten får väldigt ofta sitta obältad, då det på grund av utrymmesskäl blir omöjligt att komma åt något bälte.

Det samma gäller vid sjukresor. Jag skall ta ett av många exempel: Ett fordon som är avsett för fyra personer inklusive förare, kan tvingas ta fyra passagerare. Alltså blir vi dem i fordonet.

Den som sitter i mitten får väldigt ofta sitta obältad, då det på grund av utrymmesskäl blir omöjligt att komma åt något bälte. Straffavgiften för att sitta obältad är 1500 kronor. Ska jag som redan har det besvärligt dessutom straffas till följd av överlast i fordonet? Förhoppningsvis inte.

Det kanske är på sin plats att Samtrans ser till att vanliga personbilar inte överlastas – eller så måste man vara beredd att ta kundernas bötesbelopp. Jag vill avsluta med att betona att ingen skugga skall falla över någon förare. Ansvaret ligger helt och fullt hos Samtrans ansvariga.

Beroende av färdtjänst och sjukresor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel