Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AIK vann - när Pirnes försvann

Annons

En stjärna försvann före matchen.

Ändå kunde AIK slå HV71 med 3-1. Nu lever drömmen om att slippa kvalserien.

Vi räknar inte poäng ännu, sade AIK-tränaren Rikard Franzén.

Den största dramatiken infann sig egentligen redan före matchen då det blev klart att AIK:s forward Esa Pirnes flyttar hem till Finland och Kärpät. Något som AIK-tränaren efter matchen sorterade in i högen av bekymmer som på sistone drabbat AIK. Skadade spelare, sjuka spelare och spelare som river kontrakt är knappast det en tränare vill ha när det gäller att ta poäng för att undvika kvalserien.

Därför är jag otroligt stolt över hur vi genomförde den här matchen, sade Rikard Franzén efter 3-1-segern.

Frågor om Esa Pirnes hänvisade han sedan till sportchefen Daniel Rudslätt som sade att AIK nu är på jakt efter en center, och att det var olyckligt att Pirnes haft en klausul i sitt kontrakt som gjorde att han kunde lämna laget. Enligt Rudslätt var AIK inte skyldigt Pirnes några pengar.

Nu har vi lagt ut krokar överallt, men det måste finnas kvalité i den spelare vi tar hit, sade Rudslätt.

Som liksom tränare Franzén var riktigt upprymd som ledare för ett AIK som gjorde mål när HV71 inte lyckades.

Vid ställningen 1-1 i tredje perioden prickade HV71:s Marcus Nilson stolpen efter ett vackert anfall. Någon minut senare, efter 4.55, kunde AIK:s Marcus Nilsson sätta 2-1 till hemmalaget efter att ha blivit frispelad i powerplay.

Det var inte så bra från de som var på isen då, konstaterade HV-tränaren Torgny Bendelin.

Helt avgörande 3-1 kom på en kontring efter 18.20 när Patric Blomdahl fångade upp en misslyckad rensning från HV-målvakten Gustaf Wesslau och skickade pucken i öppen bur.

Kuriöst nog var det nära HV-mål även före AIK:s 1-0 i den första perioden. Brett Sterling styrde in pucken och alla trodde det var godkänt, men domaren Thomas Andersson åkte till speakerbåset för en lång telefonkonferens med videodomaren.

Anledningen?

Riley Holzapfel hade stört Alexander Hamberg och HV71:s snygga ledningsmål dömdes bort. I anfallet efteråt gjorde i stället Victor Ahlström 1-0 för hemmalaget. Holzapfel fick i stället kvittera i andra perioden när HV kom tre mot en i numerärt underläge. Det hade Bendelin ingen åsikt om, däremot om två AIK-offsider som inte blåstes.

Jag påpekade det för domaren som svarade med att hånflina. Det är inte okej, sade Bendelin som ändå tyckte det var trevligt att komma tillbaka till Hovet "och få uppleva lite AIK-stämning".

Mer läsning

Annons