Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AIG-chef går i protest mot lönetak

Annons

En av de högsta cheferna inom amerikanska försäkringsjätten AIG har sagt upp sig på grund av Obamaregeringens lönetak.

AIG meddelade på onsdagen att Anastasia Kelly slutade samma dag, med rätt till avgångsvederlag.

En källa med insyn i företaget säger att hon får 2,8 miljoner dollar i ersättning, cirka 20 miljoner kronor.

AIG är ett av de bolag som den amerikanska regeringen räddade under finanskrisen. Efter att ha pumpat in cirka 180 miljarder dollar i AIG äger amerikanska staten i dag närmare 80 procent av bolaget.

Nyligen satte finansdepartementets Kenneth Feinberg ett tak för chefslönerna i fyra bolag som fått statligt stöd, bland dem AIG. De flesta löner begränsades till 500 000 dollar om året (cirka 3,6 miljoner kronor).

Kelly är en av fem AIG-chefer som meddelade arbetsgivaren att de är beredda att sluta och inkassera sitt avgångsvederlag om deras lön sänks så drastiskt, rapporterar Wall Street Journal, utan att avslöja hennes tidigare lön. Hon är den enda som hittills satt hotet i verket. En annan chef, Suzanne Folsom, har också sagt upp sig, meddelar AIG. Det är inte känt om lönesänkningen inverkat på beslutet även i hennes fall.

Amerikanerna blev rasande när det tidigare i år avslöjades att AIG betalade ut mångmiljonbonusar trots att bolaget tagit emot många miljarder i statligt stöd för att undgå kollaps.