Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ai Weiwei i Stockholms filmfestivals jury

Annons

Konstnären Ai Weiwei sitter i husarrest i Kina. Trots det ska han sitta i Stockholms filmfestivals jury i höst.

Om han inte kan komma blir det ändå en stark symbol, säger festivalchefen Git Scheynius.

Varje år väljs en kulturpersonlighet som inte sysslar med film in i juryn till Stockholms filmfestival. Tidigare har personligheter som Pelle Almqvist från The Hives och konstnären Karin Mamma Andersson tagit plats. Detta år har valet fallit på ett mer otippat namn - den kinesiske konstnären Ai Weiwei.

Ai Weiwei är en av de mer tongivande konstnärerna som finns och det är en ära för oss att ha honom med i juryn. Han är väldigt intresserad av film och tackade omedelbart ja, säger Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival.

Sitter i husarrest

Temat i årets filmfestival är frihet, vilket kan förklara valet av Ai Weiwei som för tillfället sitter i husarrest i Kina. Det är ännu oklart om konstnären kommer kunna medverka på plats under årets filmfestival, som äger rum mellan den 6 och 17 november.

Vi hoppas naturligtvis att de kinesiska myndigheterna upphäver hans reseförbud, men annars får vi lösa det på något annat sätt. Och om han inte kan komma så blir hans medverkan i juryn ändå en stark symbol. Ai Weiwei använder ofta stolar i sin konst och jag vet att han funderar på vilken stol som ska gapa tom om han inte kan komma, säger Git Scheynius.

TT: Vad kan festivalbesökarna förvänta sig om han trots allt dyker upp?

Förutom att han är konstnär så är han även väldigt humoristisk så vi kan nog förvänta oss ett eller annat bus.

Mer läsning

Annons