Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äggproducenter i norr har det tufft

Det är kris för många äggproducenter.

Anledningen stavas överproduktion – men inte i norr.

– En stor del av äggen som säljs i Norrland kommer från södra Sverige eller utlandet, säger Peter Sellgren och Fredric Nylander.

För lite drygt tre år sedan valde kompanjonerna och kusinerna Peter Sellgren och Fredric Nylander att satsa på en hypermodern anläggning för att producera ekologiska ägg. I dag funder duon lite grann på vad de har gett sig in i.

– Vi investerade tio miljoner kronor i Myra gård, säger de och förtydligar att årets siffror ser ut att bli röda.

Peter Sellgren och Fredric Nylander startade sitt företag för tio år sedan, då de tog över Fredric Nylander pappas hönseri. Nu säger de utan någon längre diskussion att det aldrig har varit så tufft som nu.

– Foderpriset har gått upp, hönsen har blivit dyrare vid inköp och vi får sämre betalt för äggen, säger Peter Sellgren.

Samtidigt har de investerat tio miljoner kronor i Myra gård, som drivs parallellt med det konventionella hönseriet.

– Det har aldrig varit så här tufft sedan vi startade. Uppskattningsvis finns det en miljon för många höns i Sverige. Det kommer att falla bort producenter. Man kan inte gå med förlust hur länge som helst, säger Peter Sellgren.

– Det är de ekologiska äggen som håller oss flytande just nu, säger Fredric Nylander.

Företagarna i Banafjäl tycker annars att det är märkligt att de flesta lokala handlarna i kommunen köper ägg utifrån, i stället för att gynna det lokala.

– Många ägg transporteras lång väg med bil och båt – och blir inte billigare för konsumenterna än våra, säger Fredric Nylander.

– Och ägg har aldrig varit billigare än nu. Dessutom handlar det förstås om kvalité.

– Äggen blir inte bättre av långa transporter, säger han och påpekar att även mycket äggsmet som används vid bakning tas från utlandet.

Peter Sellgren och Fredric Nylander säger att de inte har något recept på vad som bör göras, mer än att de hoppas att konsumenterna mer ska efterfråga det lokalproducerade.

– Jag tror att alla vill ha kvar äggproducenter i Norrland, eftersom vi inte har någon överproduktion just här. Men risken är att flera får packa ihop eftersom många handlare väljer att ta sina ägg från södra Sverige eller utlandet, säger Peter Sellgren.

Med hönornas hjälp produceras i Banafjäl cirka 190 ton kravmärkta ägg per år, plus cirka 350 ton konventionella ägg. Hur det blir framöver avgör förmodligen konsumenterna.

***

Ägg i Norrland

Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation.

Nylanders Hönseri i Banafjäl, precis som Gustaf & Anna Källström i Gideå, tillhör Norrlandsägg Ekonomisk förening, som bildades redan 1938.

Medlemmar förser dagligen företaget med ägg, som sedan kvalitetskontrollerar, paketerar och distribuerar ägg till grossister och butiker i Sveriges norra region.