Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afghansk poliskvinna sköt amerikan

Annons

Polisen närmade sig amerikanen inne i det hårdbevakade polishögkvarteret i Kabul. Där drog hon pistol och sköt honom med ett skott.

Amerikanen som angreps på måndagen var civil polisrådgivare, enligt vad den internationella styrkan Isaf uppgav. Han dog kort efteråt av sina skador.

Den kvinnliga polisen - som arbetat med jämställdhetsfrågor på Afghanistans inrikesdepartement - förhörs och förefaller ångerfull, säger ett polisbefäl.

Det har hänt flera gånger tidigare att afghanska poliser eller soldater vänt vapnen mot västerländska styrkor som de förmodas samarbeta med, men såvitt känt är det första gången skytten är kvinna.

Minst 52 Isaf-medarbetare har i år blivit dödade av afghaner i uniform, vilket skadat förtroendet mellan utländska och inhemska styrkor som gemensamt förväntas bekämpa talibaner. Nato uppger att 25 procent av dåden utförs av talibaninfiltratörer, medan resten beror på personliga eller andra tvister.

I Jawzjan-provinsen i norr ska fem afghanska poliser ha blivit ihjälskjutna av en kollega. Enligt inrikesdepartementet hade mannen rekryterats till polisen som avhoppare förra året. En talesman för talibanerna hävdar att han åter hade anslutit sig till rörelsen.

Mer läsning

Annons