Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÅFF:s ordförande: "Vi måste se dem som inte kommer att bli någon Zlatan"

Färre lag, färre spelare, färre ideellt arbetande människor i föreningarna.
Men nattsvart för den ångermanländska fotbollen?
– Nej, det var inte bättre förr, säger Ångermanlands Fotbollförbunds ordförande Anders Westin.

69-årige Bjärtrå-sonen Anders Westin är sedan fyra år ordförande för Ångermanlands Fotbollförbunds ordförande och han efterträdde legendaren Berndt Lindström. Som ordförande för en lokal folkrörelse har Anders en hel del utmaningar och här ger han sin syn, eller vision, för fotbollens framtid i Ångermanland.

Läs också: Nya domare viktigast

– På det stora hela tycker jag att det är bra att ha tre lag i division 2. Jag brukar säga åt folk att på 60,70-talet när vi hade gamla tvåan, dåvarande näst högsta divisionen, var det helt andra förutsättningar. Då hade Norrland tolv givna platser och oavsett kvalitet hade vi våra platser i näst högsta serien.

– Med tanke på det distrikt vi är så är det starkt att ha tre lag i norrtvåan.

Och förutsättningarna, och då pratar vi urvalet, lär inte bli bättre i framtiden.

Läs också: Hett fotbollsderby i juni: "Det ser jag verkligen fram emot"

– Det vi har minskat på är naturligtvis bredden. Ta till exempel befolkningsutvecklingen: i Kramfors och Sollefteå på mitten av 50-talet bodde 38 000 människor i vardera kommun, totalt 76 000 invånare. I dag är vi 38 000 invånare tillsammans och det är klart att det får en jättepåverkan på bredden och återväxten, säger Anders och fortsätter:

– Sollefteå stad har väl ungefär samma befolkningsmängd i dag som man hade då, men minskningen har skett ute på landsbygden och då finns det inte underlag för att ha ett fotbollslag i varje by då ett lag måste bestå av minst 18 personer.

Här ger Anders Solberg som ett exempel.

– Det är omöjligt att ha ett fotbollslag där i dag. I en skidklubb kan du han en åkare, men ett fotbollslag går inte. Men alla lagsporter har tappat utövare, så ser det ut i dag.

Men hur ska ni stopp på tappet och därmed få tillbaka ungdomarna?

– Det är många faktorer som hör ihop. Här i Sollefteå där jag varit verksam sa vi alltid att "vi får i alla fall behålla ungdomarna tills de gjort lumpen", men gör de lumpen i dag så gör de inte det i Sollefteå.

– Sedan sa vi att "vi får i alla fall behålla ungdomarna tills de tagit studenten", men så är det heller inte i dag. Nu kan ungdomarna gå i gymnasiet var de vill. Och när det gäller fotbollen, för de som kommit längst i utvecklingen i 16 års ålder, söker sig till fotbollsgymnasium.

Och enligt Westin är det inget lokalt problem.

– Vi har ju ett enormt tapp i hela Sverige då det gäller 16,17-åringar både på pojk- och flicksidan. Säg så här: du har varit med ett i ungdomslag och sedan ska du kliva in ett seniorlag där det ska tränas fyra, fem gånger i veckan och då blir det en för stor omställning. De vill hellre träna en eller två gånger för att ha kul och då slutar de.

Läs också: Profiler tillbaka i Härnösands FF

– Det här diskuterar vi runt om i landet för att hitta en lösning och här i Sollefteå bildades ett lag ifjol med lite äldre spelare som bara ville ha skoj och så gick de upp i fyran. Korpen för också en tynande tillvaro, i Sollefteå finns inte ens korpförening. Som jag uppfattade lades den ner på grund av organisationsledarbrist.

Just ledarbiten, eller bristen på ledare, är något ÅFF jobbar med för att hitta lösningar.

– Nu ska förbundet göra en eriksgata där man ska diskutera lösningar, bland annat pratas det om att skapa serier med enklare former utan att bilda föreningar som har stadgar och styrelser. Utan i stället hitta en enklare form av deltagande där man inte behöver följa alla dessa regler. Det kan ju bli en serie där du inte kan åka upp eller åka ur, men där du kan fortsätta spela fotboll. På så sätt skulle man kunna bredda antalet utövare.

Hur gör man på dam- och flicksidan för att få den starkare?

– Samma sak där. Som jag ser det måste man ha en förening med en stark organisation, många föreningar i dag klagar på att de har för få arbetande människor. Vi gjorde en nollmätning och frågade föreningarna hur de jobbar med ledarförsörjning och vi fick veta att många föreningar inte jobbar med den biten. Man säger att man har få ledare, men man jobbar inte med problemet. Vi har en förunderlig förmåga att tycka att det är jobbigt att jobba med de här problemen, vi jobbar hellre med de vardagsnära frågorna.

– Men det blir inte fler bli fler ledare om klubbarna inte har ett ledarförsörjningsprogram.

Domarsidan?

– Domarsidan har dock bli bättre även om vi inte har ett överskott. Men kommittén med Ulrik Ulander i spetsen gör ett fantastiskt jobb och är ute och stöttar de yngre domarna.

Men åter till ledarsidan, och det är där ÅFF måste få till en återväxt, enligt Anders Westin.

– Många människor pratar i termer om att det var bättre förr, men hur var det förr då? Jag tar mig själv som ett exempel, säger Anders och fortsätter:

– När jag var 16 år gick jag på Bollsta IK:s årsmöte för jag var nyfiken på vad ett årsmöte var och helt plötsligt är jag invald i styrelsen som sekreterare och naturligtvis blev jag inte vald på grund av mina meriter, utan för att det inte fanns några att välja på.

– Det jag vill peka på att det var ingen konkurrens om ledarplats då heller, även om äldre människor i dag antyder att det fanns en uppsjö av ledare förr i tiden, men så var det inte. Jag minns hemma i Bollsta, då var det en person som skötte alla lag, och så kan det vara i dag också. Vi hade Harald Östman i Gottne och Ove Näsholm i Sprängsviken och det finns exempel i dag också även om de har lite mer hjälp.

–Föreningar som kan förstå vikten av att ha en bra organisation kommer att vara framgångsrik i framtiden. Visst man kan hitta en person som orkar lägga ned 60 timmar i veckan, men det är inte hållbart i längden.

Vad är det som gör att du brinner så för fotbollen?

– Det är ett ideellt arbete och jobbar man inom en förening får man betala för att vara med. Jag brinner fortfarande för vissa saker, som föreningsutveckling och spelarutveckling. De som vill bli så bra som möjligt ska få den möjligheten.

– Men vi måste också se de som kommit på att de inte blir någon Zlatan, men som vill kicka boll och vi måste ge dem förutsättningar också och det gäller att implementera det hos föreningar för de har nytta av dem. De kan i framtiden bli ledare eller sponsorer för de minns föreningen med glädje.

– Jag brinner också för att alla ska få känna att de är med i lag, att de är delaktiga. När jag var ungdomsansvarig i Sollefteå GIF sa jag till ledarna att "kom ihåg att ni får hand om ungdomarna när de är ungefär tio år och ni ska ha dem fem, sex år till och ni måste handskas med dem på rätt sätt för ni kommer att träffa de härungdomarna när de är 30 och 40 år och hur ska de minnas er som? Som en som lät mig sitta på bänken med stickor i stjärten match efter match eller en spelare som såg mig tror att jag inte var en jättetalang. Tänk på det och var en juste person."

Här ger också Anders exemplet då man tog bort tabellerna i ungdomsfotbollen.

– Det blev en riksangelägenhet när vi tog bort tabeller upp till 12 år, det blev livat. Men jag har ett barnbarn som spelar och jag frågade honom hur det går, men han visste inte. Barnen bryr sig inte och det är för dem vi håller på. Men man kan bli förståndigare med åren, så nu frågar jag inte om hur det gått i matchen, jag frågar om han haft roligt.

Läs också: Förbundet skrotar ungdomstabeller

Fick ni kritik för beslutet?

– Nej, det har klingat av. Det var en massa experter som tyckte till och jag är förvånad över att inte Leif GW Persson fick frågan om vad han tyckte.

Går du och tittar på fotboll?

– Jag går av två skäl. Dels är jag intresserad av själva matchen, men det är väl så viktigt att träffa människor, att få surra med dem. Jag försöker också vara en bättre ordförande genom att vara med till exempel SGIF:s årsmöte för att ta del av problematiken och verkligheten så man inte får von Oben-seende.

Har ni ett bra samarbetsklimat mellan klubbarna och ÅFF?

– Det trycker jag, vi träffas med respekt oss emellan.

Till sist, vad är ÅFF:s största utmaningen?

– Förutsättningarna med konstgräsplaner har förbättrats enormt, men jag vill hitta en verksamhet för de som vill kicka boll samtidigt som vi inte ska ge avkall på de som verkligen vill satsa.