Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokaten vill att 17-åringen frias

Annons

Åklagaren krävde i dag åtta års fängelse för 17-åringen i Landskrona som står det uppmärksammade inför rätta för mordet på sin syster. En vuxen kunde ha fått livstid, sade han.

Den unga kvinnan dödades med fler än hundra hugg med två knivar och en sax. Hennes 17-årige bror är åtalad för mordet, men nekar och skyller på en okänd man.

Det har varit fråga om ett extremt omfattande, besinningslöst våld, inledde kammaråklagare Magnus Larsson sin plädering och konstaterade att offret utsatts för både dödsångest och ett utdraget lidande.

Han kallade broderns berättelse, om en okänd man som ska ha trängt sig in och begått brottet, för ett "påhitt".

Med stöd av rättsläkarutlåtanden underkände han även pojkens påstående att systern, efter angreppet, ska ha kunnat prata med honom. Hennes omfattande halsskador omöjliggjorde detta.

Det finns för många konstigheter, sade Larsson.

Åklagaren sade att gärningen har mycket högt straffvärde och att inga förmildrande omständigheter finns. Straffvärdet för en vuxen hade varit 18 år eller livstid. Men pojken var bara 16 år då mordet skedde, och någon så ung kan bara undantagsvis dömas till fängelse. Men åklagaren menar att de kriterierna är uppfyllda i detta fall och krävde åtta års fängelse för 17-åringen.

En viktig fråga i rättegången har varit om dådet ska ses som ett hedersmord eller inte. Åklagare och polis ser inga bevis för det, men hedersmordstemat drivs av målsägandebiträdet för den mördade 19-åringens halvsyster. Elisabeth Massi Fritz, målsägandeombud för den mördade 19-åringens halvsyster, nämner att flera vittnen oberoende av varandra pratat om att den mördade 19-åringen betraktats som smutsig, en hora och en skam för sin familj.

Rättens ledamöter måste markera och våga ta ställning och våga skriva vad motivet har varit, säger Massi Fritz.

Advokat Jörgen Rosén, målsägandebiträde för syskonens mamma, var inledningsvis mer försiktig i sin inställning till om det kan ha funnits en alternativ gärningsman.

Rosén kritiserade sin kollega Massi Fritz för att använda begreppet "familjen" alltför slentrianmässigt och underströk att polis och åklagare, trots stora utredningsinsatser, inte på något sätt kunnat knyta mamman till dådet.

Han berättade att syskonens mamma skilt sig från deras pappa sedan hon blivit misshandlad. Mamman ska också ha varit mycket aktiv i sin strävan att ordna så att hennes dotter och hennes son kunde återvända till Sverige från pappan i Irak.

En del av det som Massi Fritz beskrivit som hederskultur kan, enligt Rosén, i stället ses som vanlig föräldraoro och omsorg om sina tonåringar.

Även 17-åringens försvarsadvokat, Urban Jansson, kritiserar målsägandebiträdets allmänna tal om "familjen" när hon hävdade hedersmord. Jansson pekar på att det ganska snabbt sedan pojken återvänt till Sverige från Irak uppstod en brytning mellan honom och mamman, som gift om sig och fått nya små barn.

Jansson understryker att det i stället var syskonen, den nu mördade 19-åriga kvinnan och den nu åtalade 17-åringen, som stod varandra nära. Han hävdar även att 19-åringens make i Irak, som hon blev bortgift med och sedan lämnade, ska ha uttalat hot mot henne.

Försvarsadvokaten säger också att 17-åringens glömska när det gäller detaljer från mordkvällen är äkta, inte spelad.

Det är ett problem även för försvaret. Han minns inte heller sådant som kunde tala till hans fördel, säger Jansson.

Om orsakerna säger han att hans klient chockades svårt när han såg sin syster dödad.

Dessutom har han suttit mer än sju månader isolerad. Det hade knäckt även en vuxen, säger Urban Jansson.

Advokaten berättar att bror och syster den 23 april hade en trevlig kväll tillsammans och bland annat skickade skämt-sms till vänner.

Sedan ska han på ett par minuter ha förvandlats till ett monster som fullständigt massakrerade sin syster. Det köper inte jag, säger Jansson.

Han argumenterar sedan för att 17-åringens berättelse om en okänd mördare som trängde sig in mycket väl kan vara riktig. Därför yrkar han att pojken ska frikännas och genast släppas ur häktet.

Men efter överläggning meddelade tingsrätten att det finns övertygande bevisning för att 17-åringen begått mordet. Han ska stanna i häkte och genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan förhandlingen återupptas.

Mer läsning

Annons