Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adventsyra i Örnsköldsviks hembygdsgård

Annons

Örnsköldsvik

Ödbergska Gården, som sedan 1997 ägs och drivs av stadens hembygdsförening, Johan Ödbergsällskapet, slår upp sina portar då högtid vankas. Så i år med Adventsfirande och det tre gånger om.

Styrelsen och andra tillskyndare lägger stor vikt vid att gården som den kulturskatt den är, skall finnas tillgänglig som mötesplats och som ett viktigt monument över Örnsköldsviks stads historia.

Gården sjuder av aktiviteter året runt. Fjärrvärmen ger möjlighet till hyfsade uppvärmningskostnader och underlättar gårdsarbetet. Advent tillhör årets sista aktivitet. Med utevänligt väder lockar gården till sig glada vandrare som i en strid ström söker sig till minimarknaden inomhus och till en stunds gemenskap vid ett kaffebord. Människor möts och igenkännande skratt vittnar om glada möten med minnen från nu- och då.

Marknadsborden bjuder på konst i träslöjd och textilier i stickat och vävt. Givetvis finns tunnbröd från gårdens bagarstuga till försäljning med rykande åtgång. Nyhet för i år var exklusivt klädmode från 60- och 70-talet, som Bojan Sjölund presenterade. Else Britt Sondell, 94 år ung, Gunilla Blad och Ulla Maj Bergman återkommer varje år med högklassiskt konsthantverk.

Durspelaren Gösta Johansson var givetvis på plats och när Sonja Nordlund dök upp, fick alla gotta sig åt Paltlåten. Bojan Sjölund väntade på sin tur med ett urval av sina dikter såsom "En vän som aldrig sviker" (Rullatorn). Tomten och "Att bli gammal".

Göte Nordmar

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel