Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adam har spårat antibiotika i havsvatten

Kan antibiotika spåras i havsvatten efter att det lämnat kroppen?
– Jag har spårat åtta olika antibiotika i havet utanför Örnsköldsvik, säger Nolaeleven Adam Brännlund.

Annons

Nolaeleven ville ta reda på om det fanns antibiotika i havsvattnetnär han påbörjade sitt examensarbete.

Trimetoprim, sulfamethoxazole, ciprofloxacin och oxytetracycline. Det är fyra av åtta former av antibiotika som spårats i havet utanför Örnsköldsvik. En upptäckt som kan vara den första i sitt slag i Sverige. Antibiotikas förekomst har tidigare undersökts i floder och sjöar, däremot är det svenska havsvattnet outforskat. Fram till nu.

Bakom undersökningen står 19-årige Adam Brännlund, som läser tredje året på Nolaskolans naturvetenskapliga program.

– När vi skulle välja projektarbete fick vi ett antal förslag men inget kändes lockande. Jag tog kontakt med kemibiologiska centrat vid Umeå universitet och fick kontakt med miljökemisten och forskaren Jerker Fick.

Under resans gång har Jerker Fick, som även verkat som Adams handledare, haft en nära dialog.

– Jag valde ut fem mätpunkter i Örnsköldsviksfjärden. När jag hittade läkemedel utökade jag med två provtagningsställen.

Alla analyser genomfördes vid Umeå universitet.

– När jag hade tagit prover åkte jag till Umeå för analys. Först filtrerades vattnet, sedan lokaliserades substanserna. De analyserades sedan i en masspektrometer.

– Man berättar för maskinen (masspektrometern) vilken antibiotika den ska leta efter. Jag valde ut antibiotika med hög användning. Efter två, tre dagar var analysen klar.

Han sökte efter elva former av antibiotika – och fann åtta.

– Jag trodde inte jag skulle få fram något, men förutsättningarna var goda. Två reningsverk utmynnar i Örnsköldsviksfjärden.

– Det här är första gången, vad jag vet, som en sådan här upptäckt görs i havsvatten.

Halterna av antibiotika är oerhört låga men mätbara. Vad upptäckten kommer att leda till är oklart, men i och med Adams upptäckt har forskarna fått upp ögonen för forskning i havsvatten.