Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ådalsskolan först i landet med utbildning där eleverna får lön

Snart kommer elever på Ådalsskolan att kunna få lön under sin skoltid. Skolan kan vara först i Sverige med att genomföra modellen med lärlingsanställning.

– Jag har försökt kolla upp detta och vet inte om någon annan skola som varit före, säger Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan.

Nyheten presenterades på fredagen vid den årliga Yrkesdagen på Ådalsskolan, den femte i ordningen. Näringslivet och kommunala politiker och tjänstemän uppdaterades om vad som är på gång på skolan.

Lärlingsanställning är en modell som länge tillämpats inom elprogrammet där eleverna på så vis fått sin elbehörighet. En ny lagstiftning från i fjol har gjort det möjligt att tillämpa anställningsformen även inom andra branscher.

– Vi har nu fyra, fem intresserade elever. Elpress, Nordhydraulic, Gerdins och Space2U har bett oss undersöka möjligheterna till lärlingsanställning.

Elever från el- och energiprogrammets datainriktning och industriprogrammet är aktuella, en förväntas anställas inom kort. När eleven gör praktik hos företaget betalar det lön som kan vara 6 000-12 000 kronor i månaden.

– Det här är inget som företagen gör bara för att vara välvilliga utan de anser att eleverna är till nytta för dem.

Den gamla benämningen gymnasieingenjör har på nytt införts. Detta genom att bygga på den treåriga tekniska utbildningen med ett fjärde år med mer praktiskt inriktade kurser. Ådalsskolan har nu sin första "nya" gymnasieingenjör på gång genom ett samarbete med Mondi Dynäs.

– Detta passar bra mot näringslivets efterfrågan på mellanchefer.

Till våren siktar Ådalsskolan på att erbjuda tio timmars grundutbildning om Folksam. Det är ett samarbete med försäkringsbolaget om dels försäkringskunskap, dels arbetsgivarens förväntningar på anställda.

– Alla har möjlighet att söka utbildningen som ligger inom samhällskunskapen. Den som klarat examinationen har ett försprång i konkurrensen om jobb.

Peyman Vahedi berättade om Ådalsskolans kommande makerspace. Det ska bland annat bli en kreativ mötesplats för skolan och det lokala näringslivet som redan sponsrat med 300 000 kronor.

Kommunchefen Peter Carlstedt lyfte fram att allt fler Kramforselever nu väljer Ådalsskolan. Bearbetningscentrums vd Sture Westerlund presenterade sitt företag. Företagsförlagd utbildning presenterades samt begreppet virtual reality som snart kan ingå i utbildningen.

För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.