Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ådalsskolan en av Sveriges första HBTQ-certifierade skolor: "Ett kvitto på att arbetet burit frukt"

I dagarna fick Ådalsskolan i Kramfors reda på att man får RFSL-certifikat. Skolan uppfyller den standard organisationen satt upp för skolors arbete med så kallade HBTQ-frågor. Det innebär att man blir en av landets första skolor med denna kvalitetsmärkning.

Annons

Mikael Wiklund, rektor på skolan, berättar att man inledde arbetet mot HBTQ-certifieringen redan under förra hösten. Detta efter ett politiskt beslut tagits inom Kramfors kommun om att förbättra arbetet med dessa frågor inom den kommunala skolverksamheten.

Läs också: Lag kan förändras efter Ådalsskolans lagbrott

Mikael Wiklung tog i samband med detta kontakt med RFSL och en arbetsplan utarbetas för hur skolan skulle kunna förbättra sitt arbete med denna typ av frågor. Under fyra undervisningstillfällen fick personal en grundlig utbildning i hur man på bästa sätt anpassar skolan utifrån normavvikande elever, personal och föräldrars behov. Det hela avslutades med ett slags prov – en typ examinationsform som Mikael Wiklund menar inte är helt obekant för den som arbetar inom skolverksamheten.

– Det kontrollerades att de styrdokument vi arbetar med uppfyller de krav som RFSL satt upp. När det var genomlyst fick vi besked om att vi passerat. Vi har alltid arbetat mot jämställdhet så att vi nu även är certifierade känns som ett bra kvitto på att det här arbetet burit frukt, säger han.

Läs mer: HBTQ-certifieringen på Ådalsskolan har startat

Mikael Wiklund berättar att det inte är så mycket som kommer att föränadras på skolan i och med certifieringen, processen har mer handlat om att fördjupa de kunskaper man redan haft i dessa frågor. Han berättar att man redan sett exempel på utbildningens effekter.

Läs också: Rektorn vågade bryta mot lagen – nu kan han vinna pris för sitt mod

– Tillexempel så var det en personal som kom in till mig i samband med att vi kallade till föräldramöten till skolan och ställde frågor kring varför vi just väljer att benämna det "föräldrastamtal". Idag har vi många elever på skolan som inte har föräldrar utan kanske istället vårdnadshavare eller en god man. Att då få en lapp där man bes ta med sina föräldrar kan kanske då kännas konstigt – är man mindre värd för att man inte har föräldrar? Det kan tyckas som en futtig grej, men det är sådana detaljer som gör skillnad för individen.

Läs också: Rektorn bröt mot lagen – det gav honom stort pris: "Känns overkligt"

Mikael Wiklund berättar att man på skolan har en särskild grupp med ansvar för den här typen av frågor och arbetar löpande med att utvärdera skolans arbete utifrån dessa kriterier. Mikael Wiklund rekommenderar fler skolor att genomföra den här typen av åtgärder.

– Om inte annat så för att det fungerar som en väckarklocka.