Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ådalsmarschen svarar: "Vi manifesterar för att visa respekt för offren från 1931"

Svar på "Har vi sett världens mest patetiska demonstrationståg?", ledartext i TÅ 15 maj.

Det började som en promenad i vårsolen med några vänner 2015. Året efter, 2016, gjordes första försöket på 85-årsdagen. 2017 gjorde vi det igen.  

Ådalsmarschen, arrangerat av föreningen med samma namn, är en samlingsplats för de som vill gå sträckan från Frånö till Lunde på årsdagen av händelserna 1931. De som vill får ta med sig banderoller.

Att hundratalet personer väljer att göra det på 86-årsdagen, innebär att 100 personer väljer att organiserat göra något för ett annat samhälle. I en tid då nazister och fascister marscherar på våra gator igen, då delade turer, hyvlingar och växande ekonomiska och sociala klyftor blir allt mer påtagligt i allt fler människors vardag.

■■ För fler insändare, klicka här.

Det är ett hundratal människor som minns vad vi kommer ifrån och som inte är bekväma med att samma samhällsklasser som slogs för sitt levebröd då, drabbas av nedmonteringen av välfärdsstaten och omfördelningen av stålarna till samma klass som beordrade skotten då.

Man väljer att göra något annat än att kratta gräsmattor eller vad nu Tomas Izaiaz Englund gör en söndag i maj. Tomas killgissar vilka som var med, var de kom ifrån och raljerar rent allmänt från redaktionen i Örnsköldsvik.

Antagligen är han ganska nöjd med den samhällsutveckling vi ser, samtidigt som ett hundratal personer väljer att manifestera för en förändring och visa sin respekt för de som mördades i Ådalsmassakern 1931.

Att istället för att sakligt kritisera, så väljer då Englund att föraktfullt håna och raljera över meningsmotståndare.

Det är mest sorgligt. Han sänker diskussionen till en nivå som vi inte är bekväma med att följa. Nästa år på årsdagen kör vi igen, de som vill kan komma.

Urban Bolander

Föreningen Ådalsmarschen

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Svar Direkt:

Det är egendomligt att Bolander är indignerad över att undertecknad påpekade det enkla faktum att ett antal marxist-leninistiska vänstersekter försöker utnyttja Ådalshändelserna i sina egna propagandasyften. Om man nu har dessa kommunistiska böjelser så måste man väl ändå kunna stå för dem?

Det är nästan så att det går att misstänka att de som vandrade under hammaren och skäran skäms lite grann för att de gjorde det...

Tomas Izaias Englund

Politisk redaktör (lib), Tidningen Ångermanland.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel