Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ådalskommunerna vill driva Sollefteå sjukhus – som akutsjukhus

Ett sjukhus som drivs av kommunerna och landstinget tillsammans. Det jobbar nu Sollefteå och Kramfors kommuner tillsammans med landstinget Västernorrland för. I tisdags hade de ett första möte.
– Vi har ställt frågan om landstinget vill göra det här tillsammans med oss och det finns ett intresse, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Mitt i all kaos om neddragningar inom sjukvården jobbas det med alternativa idéer. "Sammanhållet vårdområde Ådalen" kallas det. Under ett och samma tak ska hemtjänst, hemsjukvård, primärvård, specialistvård, psykiatri, trygghetsboenden och särskilt boende samlas. Alltså den sjukvård och äldrevård som i dag är uppdelad mellan kommun och landsting.

Det finns sådana exempel ute i landet. Det mest lyckades är Norrtälje. Där kallas sammanslagningen 10 100, tio hundra. Kommun och landsting gick samman för tio år sedan och akutsjukhuset finns kvar än i dag. Förhållandena i Norrtälje var likartade, akutsjukhuset var hotat. Men det lyckades.

I Sollefteå och Kramfors har man tittat mycket på Norrtälje, bland annat har högsta ledningen för 10 100 varit i Sollefteå och informerat om hur de löste sin organisation. I Kramfors och Sollefteå vill man gå in i sjukhuset som det ser ut i dag, med befintlig verksamhet. Men några sådana löften har inte landstingledningen kunnat ge. Nu har man i stället kommit fram till att man på var sitt håll ska jobba fram en målbild. Alltså hur man från de två kommunerna och landstinget vill att framtiden ska se ut efter en sammanslagning.

– Den ska vara klar den 1 maj, säger John Åberg (S), ordförande i Sollefteå arbetarekommun.

Läs också: Ådalens socialdemokrater motionerar om alternativ drift av sjukhuset

Från kommunernas håll hade man helst sett att det arbetet skulle vara klart redan den 1 april, alltså innan nästa landstingsfullmäktige. Men det gick inte. Om Sollefteå sjukhus skulle avlövas så blir intresset att ta över inte lika stort. Men Elisabet Lassen poängterar att det är viktigt att det är ett akutsjukhus man ska driva tillsammans. Lyckas man skulle man dessutom ge personalen på sjukhuset arbetsro, stabilitet och framtidstro.

Läs också: Landstingets tidsplan för besparingsbesluten

Thomas Näsholm, ordförande i Kramfors arbetarekommun tycker att det var ett bra möte. Samtidigt poängterar han att landstinget inte kan gå för hårt och fort med sin insatsplan

– Man kan inte göra neddragningar som innebär att vi inte kan göra det bättre sedan. Det blir svårt att bygga upp igen och det här är en process som måste få ta tid, säger han.

– Vi är överens och ska titta på det här med positiva ögon, inflikar Jan Sahlén (S), kommunalråd.

Norrtälje och Kramfors/Sollefteå påminner om varandra. I Norrtälje är upptagningsområdet 55 000 personer stort och består av mycket landsbygd. I Kramfors/Sollefteå är upptagningsområdet ungefär 45 000 personer stort. Då är en mindre del av Jämtland inräknat också. Norrtälje utgör till ytan en tredjedel av Stockholms än och Sollefteå/Kramfors utgör en lika stor del av Västernorrlands län.

Om man skulle uppnå samma besparingseffekt som i Norrtälje, och det tror man, så handlar den om att den tidigare landstingsdrivna vården skulle bli tio procent billigare. Uppskattningsvis skulle den landa på mellan 80 till 90 miljoner kronor. Äldreomsorgen skulle bli cirka sju procent billigare, uppskattningsvis 50 miljoner kronor.

Dessutom finns det möjlighet till besparingar inom administrationen när organisationsväggar bryts upp.

– Att ta tillvara på personalens entusiasm är också viktigt. Det finns på Sollefteå sjukhus en stor personalgrupp som är villiga att ändra sitt sätt att jobba. Den entusiasmen borde landstinget ta fasta på, säger Elisabet Lassen.

Vid mötet i tisdags representerades lanstinget av politikerna Eva back, Andreas Sjölander och Linnea Stenklyft. Från tjänstemannasidan deltog Inger Bergström och Nina Fållbäck Svensson. Från Kramfors o Sollefteå deltog förutom de ovan nämnda politikerna även kommuncheferna Thomas Alsfjell och Peter Carlstedt