Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Actionlegendarer i Håfströms nya film

Annons

När Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger möts på vita duken - då måste det väl bli tuppfäktning?

Nej, inte alls, säger Mikael Håfström, som regisserat de båda i actionfilmen "Escape plan".

Filmen får svensk premiär på fredag.

"Escape plan" är Mikael Håfströms femte amerikanska film sedan han fick sitt internationella genombrott med "Ondskan", som blev Oscarsnominerad för tio år sedan.

I den nya filmen är Sylvester Stallone en säkerhetsexpert som låter sig låsas in på rymningssäkra fängelser för att testa om de verkligen är säkra. Han luras i en fälla och hamnar i ett fängelse där det är meningen att han ska försvinna för evigt.

Arnold Schwarzenegger är medfånge och tillsammans börjar de planera sin flykt.

Jag hade träffat Stallone tidigare och tyckte att han var kul. Jag blev kontaktad om manuset och Stallone var intresserad och kom ihåg våra möten.

Lustfyllt

Arnold Schwarzenegger var också intresserad, men den roll han funderade över var en annan karaktär då. Så vi skrev om, vi skräddarsydde rollerna för de två. Det var ett kul arbete, över huvud taget var det ett lustfyllt projekt.

Håfström säger att för både Stallone och Schwarzenegger var det viktigt att filmen skulle vara någorlunda realistisk, att det inte skulle bli en "Expendables 3".

De tyckte det var kul att göra en film med realistiska karaktärer. Och Arnold tycker det är skönt att få filma igen. Jag tror han har saknat det.

Filmen har också en politisk underton med kritik mot USA:s fängslande av skyldiga och oskyldiga som placeras i hemliga fängelser någonstans i världen. Hur gick det ihop med två herrar med känt konservativa åsikter?

De hade inga problem med det. Och jag tror inte att de skulle vilja försvara något som till exempel Guantanamo.

Pratar tyska

I en scen i filmen talar Schwarzenegger tyska, och Håfström säger med ett skratt att detta nog är första gången någonsin som han talar sitt modersmål på film.

Han översatte själv replikerna till tyska, och hade en mängd egna idéer.

I USA har filmen fått förhållandevis bra kritik. Däremot gick inte speciellt bra på bio.

Huvudparten av de unga i USA, som är dem som går på bio, har inte hört talas om Schwarzenegger och Stallone. Däremot märker vi redan hur marknaden utanför USA, till exempel Kina, är betydligt mer intresserad.

Mikael Håfström är numera baserad i London, och han hoppas att nästa film ska bli en filmatisering av ungdomsromanen "Tunnels".

Det är en bred äventyrshistoria, och det är mycket möjligt att det blir nästa.

Mer läsning

Annons