Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Accepterar förändringarna men håller inte med…

Vi har en ny regering. Och nya beslut att förhålla oss till, i demokratins namn. Vissa nya lagar och förordningar tycker jag är sorgliga.

1. Förändringar av rutavdraget. Taket för avdrag halveras till 25 000 kronor per person och år. Begränsningar införs vad rut ska omfatta. Sorgligt då risken för svarta arbeten ökar, att antalet egna företagare minskar och att antalet arbetstillfällen minskar. Ett hopp har dock tänts då regeringen börjat fundera, som det verkar, kring rut.

2. Förändringar av rotavdraget. Subventionsgraden vid köp av rottjänster sänks från 50 till 30 procent. Sorgligt då det är de små företagen i glesbygd som drabbas. Flera småföretagare har uttryckt oro. Jag ser samma risker som med förändringarna i rut om färre arbetstillfällen.

3. Slopad skattereduktion för gåvor. Skattereduktionen slopas. Sorgligt när samtliga politiska partier framhäver det civila samhällets betydelse. När världen befinner sig i en flyktingkris som nästan är ofattbar. Enligt Röda Korset så riskerar frivilligorganisationerna att gå miste om 250 miljoner kronor. Den summan räcker till mat i en månad för 3 miljoner människor i Syrien.

4. En mer jämställd föräldrapenning. Antal dagar som en förälder inte kan avstå till den andra föräldern ökas från 60 till 90 dagar. Sorgligt för de barn som får börja tidigare i förskola än föräldrarna tänkt sig då fadern som är nybliven egenföretagare inte har någon möjlighet att ta ut 90 dagar.

5. Ensamstående kvinnor ska få rätt till insemination. Självklart finns det många enastående ensamstående föräldrar, det är inte det jag vänder mig emot. Sorgligt däremot för de barn som kommer att födas och som inte vet vem som är deras far. Böcker, filmer, dokumentärer och inte minst – många sommarpratare i P1 – har vittnat om den smärta det inneburit att inte få träffa den förälder man är en del av. Barnets rätt anser jag viktigare än rätten till barnet.

Jag får acceptera att majoriteten av svenska folket tycker ovanstående är rätt. Jag håller inte med.

Karin Högberg

Kristdemokrat i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel