Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AC/DC strålades från en drönare

Annons

Det tycks vara något speciellt med rockbandet AC/DC och teknologi, skriver New Scientist. Först drev hackare iranska atomforskare till vansinne med låten "Thunderstruck". Nu har "Highway to hell" skickats som en laserstråle från en drönare.

Den senaste bedriften står ingenjörer vid EADS Innovation Works i Storbritannien för, när de testade ny utrustning i en helikopterdriven drönare baserad i Tyskland. I stället för att skicka tillbaka informationen med radiovågor gör reflekterande laserstrålar detsamma.

I det första testet valde ingenjören Yoann Thueux att stråla tillbaka informationen i form av "Highway to hell". Valet förklarar han med att låten fanns på hans Ipod. Dessutom kunde han låten utantill, varför han enkelt kunde avgöra om överföringen lyckades.

Detta är andra gången på kort tid som AC/DC figurerar i högteknologiska sammanhang.

I juli kom uppgifter om att hackare lyckats infiltrera den iranska atomforskningen. Med hjälp av en datamask lyckades de få högtalarsystemet vid ett antal anläggningar att spela låten "Thunderstruck" - på högsta volym och mitt i natten.

Episoden beskrevs av Mikko Hypponen, chef för den finska säkerhetsfirman F-Secure, som fick mejl från den iranska atomenergiorganisationen AEOI där en anställd beklagade sig över tilltaget.

Mer läsning

Annons