Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abortfrågan kan hejda USA-reform

USA-senaten har röstat ner en motion från en demokrat om att begränsa federalt stöd till aborter. Beslutet riskerar att hejda presidentens hjärtefråga, den nya omfattande sjukvårdslag som kongressen arbetar med.

Sjukvårdslagen behöver allt stöd den kan få av kongressens demokrater för att gå igenom. Men demokraten Ben Nelson ville ha ett tillägg till lagen för att stoppa direkta eller indirekta federala pengar till aborter.

Nelsons motion röstades ner med rösterna 54-45. Nu säger han att han är osäker på huruvida han stödjer det kommande slutliga lagförslaget om USA:s sjukvård. Försvinner hans stöd innebär det att demokraterna har en röst mindre än de nödvändiga 60 för att få igenom lagen i senaten.

Överbrygga motsättningar

Ledaren för demokraterna i senaten Harry Reid säger att han är beredd att arbeta med Nelson för att få ihop en skrivning som kan överbrygga motsättningarna.

Nelsons motion skulle hindra att människor, vilka får federalt bistånd, köper tilläggsförsäkring som omfattar aborter. Han vill också i de flesta fall förbjuda att en vårdförsäkring, som regeringen föreslagit, gäller aborter.

Abortfrågan och en eventuell statlig sjukförsäkring är de svåraste hindren för att genomföra den breda sjukvårdsreform som är president Barack Obamas viktigaste inhemska fråga och som han gick till val på förra året.

Kompromiss om försäkring

Senare på tisdagen uppgav demokratiska förhandlare i senaten att de ingått en kompromiss som ska ersätta alternativet med en statlig sjukförsäkring. I uppgörelsen ingår också försök att beräkna kostnaden för alternativet.

Vi har en bred överenskommelse, sade Harry Reid till journalister.

Reid lämnade inga närmare uppgifter om de hälsovårdsförslag som ska skickas till kongressens budgetkontor. Källor bland demokraterna sade dock att kompromissen innebär en mindre omfattande försäkring som inte ska vara vinstgivande men som ska skötas av privata försäkringsbolag.