Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abborre + tomat = sant

Nu har Pekka Nygårds odlingsprojekt vid Södersundsvägen i Härnösand fått nationell uppmärksamhet. Till veckan kommer bland andra Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad att besöka Härnösand och den kombinerade fisk- och tomatodlingen.

Enligt Fiskeriverket pågår det ett unikt projekt i Härnösand att samordna fiskodling med odling av grönsaker.

- I samma växthus har man med gott resultat odlat regnbåge och abborre tillsammans med traditionell odling av tomater, gurka och salladshuvuden. Kattastrandsprojektet visar att det är möjligt att uppnå synergieffekter genom att kombinera vattenbruk och grönsaksodling. berättar Lasse Swahn, från fiskeriverket i en presskommentar.

Metoden är ekologisk och lämpad för trädgårdsodlare som vill ha extrainkomster.

Försöken i Härnösand har visat att det med 150 kilo fiskfoder går att få fram över 200 kilo regnbåge och flera hundra kilo grönsaker.

Även abborrar trivs och växer snabbt till sig i försöksanläggningen. Yngel som satts ut ena våren har förvandlats till kilosabborrar redan nästa höst.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60