Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abbas: Utan byggstopp inga samtal

Annons

Bara om Israel helt slutar bygga på ockuperat område kommer palestinierna att återuppta fredsförhandlingarna, deklarerade president Mahmud Abbas på tisdagen.

Samtidigt uteslöt han att PLO tar till vapen på nytt.

Den palestinske presidenten talade inför Palestinska befrielseorganisationen PLO:s centralkommitté, som förmodas förlänga hans mandat inom kort.

Abbas mandatperiod löper egentligen ut den 25 januari, men valet av hans efterträdare blev inställt sedan Hamasrörelsen, som styr Gaza, meddelade att den förbjuder val där.

Abbas står ständigt under press från USA och EU att återgå till fredssamtalen som legat nere det senaste året. Han förklarade nu att han alls inte ställer villkor, bara påminner om Israels plikter enligt den överenskomna färdplanen för fred.

När Israel stoppar sin bosättarpolitik för en utsagd tid, och när de erkänner de gränser vi begär - och det är de lagliga gränserna - då finns inget som hindrar oss från att gå till förhandlingarna, sade den palestinske ledaren.

Det 10-månaders byggstopp som Israel utlyste i november innefattar bara bostäder, inte offentliga byggnader, och det bortser från de cirka 3 000 hus som tidigare fått bygglov. Byggstoppet gäller heller inte de delar i Östra Jerusalem som Israel annekterat utan internationellt erkännande.

Hamas har sagt att varje förlängning av Abbas presidentmandat är olaglig. Till skillnad från PLO vägrar Hamas förhandla med Israel och håller fast vid väpnad kamp.