Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abbas: Kan bli fred på ett halvår

Det kan bli fred mellan Israel och palestinierna på ett halvår - om bara Israel slutar bygga i sina bosättningar på ockuperad mark. Det säger palestiniernas president Mahmud Abbas.

Israel har bara gått med på ett begränsat byggstopp som inte inkluderar östra Jerusalem. Till den israeliska dagstidningen Haaretz säger Abbas att han kontaktat Israels försvarsminister Ehud Barak och föreslagit att Israel totalt fryser allt byggande under sex månader, men utan att deklarera detta öppet.

Under denna tidsperiod kan vi återgå till förhandlingsbordet och kanske till och med nå ett slutstatusavtal. Men jag har inte fått något svar än.

Abbas egen politiska framtid stod på spel på onsdagen, då PLO:s centralkommitté övervägde om hans mandat ska förlängas efter det att det löper ut 25 januari nästa år.

Det planerade parlaments- och presidentvalet har skjutits på framtiden, eftersom försöken till försoning mellan Abbas Fatahrörelse och Hamas som styr i Gazaremsan har misslyckats.

Medlemmar av centralkommittén sade inför beslutet att Abbas mandat kommer att förlängas till dess att val kan hållas.