Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abbas försvarar omstritt beslut

Palestinske presidenten Mahmud Abbas försvarade sig på söndagen mot den kritikstorm som riktats mot honom. Han anklagar Hamas för att ha utlöst den i syfte att på nytt skjuta upp undertecknandet av ett försoningsavtal.

I ett tv-sänt tal försvarade Abbas beslutet att gå med på att FN:s människorättsråd sköt upp behandlingen av den omstridda Goldstone-rapporten om Gazakriget till våren. Rapporten anklagar i synnerhet Israel, men även palestinierna, för krigsbrott under Gazakriget i vintras.

Syftet med att acceptera en senareläggning var att samla så stort stöd som möjligt för rapporten, förklarade Abbas i talet. Han tillade att en kommission har tillsatts för att granska hur Palestinska myndigheten hanterade frågan.

Dolda motiv

Att Abbas gick med på att skjuta upp omröstningen i människorättsrådet väckte en storm av protester bland palestinier och i hela arabvärlden. I talet anklagade han Hamas, rivaler till hans egen Fatahrörelse, att ha underblåst protestkampanjen, i syfte att få en anledning att skjuta upp undertecknandet av det försoningsavtal som Hamas och al-Fatah skulle signera i Kairo den 25-26 oktober.

Vi är fullständigt medvetna om att Hamas kampanj är ämnad att gynna deras intressen, vilket är att skjuta upp undertecknandet av försoningsavtalet. De vill befästa sitt styre och sin regim i Gaza, sade Abbas.

Avtal försenas

Hamas högste ledare Khalid Mishal, som lever i exil i Syrien, kommenterade Abbas tal med att stämningen inte är den rätta för ett avtal mellan de rivaliserande palestinska grupperna just nu.

Goldstone-rapporten var droppen som fick bägaren att rinna över...Vi kan inte acceptera fler misstag, sade Mishal i ett tal i Damaskus. Detta är inte ett ledarskap som förtjänar vårt förtroende, fortsatte han.

Han kallade beslutet att skjuta på behandlingen av Goldstone-rapporten för en "skandal". Hamas har bett värdlandet Egypten att skjuta upp signerandet av försoningsavtalet på grund av Abbas hantering av Goldstone-rapporten.

Hamas vann över Fatah i valen i januari 2006. Efter månader av interna bråk och våldsamma sammanstötningar körde Hamas ut al-Fatah från Gazaremsan i juni 2007. Sedan dess är den palestinska ledningen kluven i två delar.

Egypten har i månader försökt övertala de två lägren att ingå ett samarbetsavtal och undertecknandet har redan skjutits upp två gånger.